! o co kaman?
gruszka: o co chodzi przy mnożeniu i dodawaniu ułamków w których są silnie
| | 20! | | 20! | | 18*19*20 | |
mama tak: ...= |
| = |
| = |
| =... dlaczego ostatni |
| | 3!(20−3)! | | 3!*17! | | 1*2*3 | |
ułamek przyjął taka formę mógłbym ją zrozumiec ale
| | 5! | | 4*5 | |
drugie zadanie wygląda tak: ...= |
| = |
| =... i już nie wiem a jeśli ktos tak |
| | 3!*2! | | 2 | |
to proszę o skrupulatne wytłumaczenie
dziękuje.
12 maj 17:39
gruszka: jak to się liczy
12 maj 17:56
K+K: do pierwszego...
| 17!*18*19*20 | | 18*19*20 | |
| = |
| |
| 17!*3! | | 1*2*3 | |
12 maj 18:00
12 maj 18:00
gruszka: ale dlaczego K+K stawiasz na początku w liczniki raz 17! który jest w mianowniku z prawej
strony a w drugim przykładzie 3! które jest z lewej ?
12 maj 18:06
Aldo: Zostało to wyprowadzone ze wzoru. Rozbijamy w liczniku 20! na 17!*18*19*20 żeby 17! z licznika
skróciło nam się z 17! z mianownika. Zobacz stronę którą podał Nie jestem mądry tam masz
rozpisane jak liczyć.
12 maj 19:20