Mam pewien problem z zadaniami
mógł by ktoś wytłumaczyć jak je zrobić ?
1) Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, promień podstawy stożka ma długość
R.Oblicz pole przekroju wyznaczonego przez dwie tworzące, wiedząc, że kąt zawarty miedzy nimi
| π | ||
ma miarę | . | |
| 6 |
| 54 | ||
5)Objętość walca wynosi | cm3. Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca wiedząc, że | |
| π |
Dziękuje
2R=l
R2+H2=4R2
H2=3R2
h=R√3
| 1 | ||
P= | *R√3*2R=R2√3 | |
| 2 |
danke
2x=a
rysunek pierwszej bryły do 2 zad
drugi rys do 2 zad
| a | a | a2π | a2π | π(a+2a2) | ||||||
P1=( | )2π+π | a= | + | = | ||||||
| 2 | 2 | 4 | 2 | 4 |
| a√3 | a√3 | 3a2π | 2a2π√3 | 3a2π+4a2π√3 | ||||||
P2=( | )2π+2*π | *a= | +2* | = | ||||||
| 2 | 2 | 4 | 4 | 4 |