Oblicz x
Julia: Dla jakich x zachodzi nierówność log19(x+6)+log3x=0
12 maj 15:45
K+K: zał x+6>0→ x>−6
x>0
i zamiana podstawy
12 maj 15:48
Julia: wyszło mi coś takiego −2log3(x+6)+log3x=0 i co dalej?
12 maj 15:50
K+K: | | log33−1 | |
a mi tak |
| +log3x=0 |
| | log3(x+6) | |
12 maj 15:56
Julia: mi wyszlo z mojego równania x=6 ale w odp. mam że x=2. A z Twojego równania to co wyjdzie, bo
chyba mam źle?
12 maj 16:00
12 maj 16:04
Julia: i z tego wyjdzie x=2 bo mi nadal nie wychodzi?
12 maj 16:10
K+K: ja zrobiłam tak:
opuściłam log i wyszło równanie kwadratowe
12 maj 16:24
Julia: a ja nie widzę równania kwadratowego
12 maj 16:32
K+K: sorry bo ciągle si mylę
12 maj 16:34
Julia: czyli jaki w końcu będzie wynik, bo ja już nie wiem
12 maj 16:37
K+K: 9x+54= −x
10x= −54 /:10
x=5,4
12 maj 16:42
K+K: x= −5,4
12 maj 16:42
Julia: Dzięki
12 maj 16:46