hel
jacek1298: zad1Dany jest okrag o srodku O i promieniu r1 oraz okrąg o środku S i promieniu r2. określ
wzajemne położenie tych okręgów"
a) |OS|=1, r1=5, r2=6
b) |Os|=14, r1=5, r2=8
c)|OS|=3 r1=√2 r3=√3
Zad 2. Trzy okragi o promieniu 1,2,3 są parami styczne zewnętrz. Oblicz pole trójkąta, ktróreg
wierzchołki są środkami tych okręgów.
zad3. Oblicz promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokatnych długości
5 i12
zad4 Stosunek długośvi przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4 promien okręgu
opisanego na tym tórjkącie ma długość 10cm. Oblicz pole trójkata
zad5. Uzasadnij, ze promien okręgu opisanego na tórjkącie rtównobocznym o boku długośvi a
wyraża się za pomoca wzoru: R=a√3/3
12 maj 13:10
K+K: 1)
a) |r1−r2|=1 i r1+r2=11 OS=1 OS=|r1−r2|→okręgi styczne zewnętrzne
b) |r1−r2|=3 r1+r2=13 OS=14 OS>r1+r2→ okręgi rozłączne zewnętrznie
c)|r1−r2|=|√2−√3| <1 r1+r2=√2=√3>3 |r1−r2|<OS<r1+r2 okręgi przecinające się
12 maj 13:22