Matura :)
K+K: Hej

Zdaje może ktoś z tego forum maturę z geografii

Jakich pytań się spodziewacie

Jakie
nastroje przed
12 maj 10:04
Szparka: Ja dzisiaj polski ustny
12 maj 10:32
K+K: no ja wczoraj zdawałam.. 15 pkt.. Całkiem nieźle na moje przygotowania
12 maj 10:36
Szparka: a zacinałeś się
12 maj 10:42
K+K: może trochę...
12 maj 10:46
Szparka: bo wiesz ja się do tego tylko dwa dni przygotowywałam
12 maj 10:52
Szparka: i pierwszymi osobami którym to wygłosze to jest własnie komisja
12 maj 10:52
K+K: he witaj w klubie

sam pisałeś pracę
12 maj 10:55
Ireneusz: Ja zdaję maturkę z geografii roz... I mam nadzieje, że będzie dużo pytań z Polski...
12 maj 11:04
K+K: ja tak powtarzam wszystko po trochu bo przecież na pamięć się uczyć nie będę... Ale mam niezły
problem z geografią fizyczną.. Całą pierwszą klasę liceum zawaliłam przez nauczyciela.. ciężko
nadgonić mam nadzieję że nie będzie aż takiego kosmosu
12 maj 11:06
Ireneusz: Damy radę... W końcu kto jak nie my

Mi się wydaję, że tam bardziej się będzie liczyło
logiczne myślenie niż wiedza, chociaż na pewno jest ważna. Biologia też w tym roku była na
myślenie
12 maj 11:39
K+K: też uważam że wiedza czysto podręcznikowa na maturze jest mało użyteczna.. Mam nadzieję że
zdobędę chociaż 60% z rozszerzenia... Niestety mam to do siebie że uczę się tylko tych działów
które lubię
12 maj 11:42
Szparka: Nie kupiłam prezentacje
12 maj 11:44
K+K: tak myślałam

no to może być gorzej.. Ja w ciągu soboty i niedzieli napisałam pracę więc
nauczenie się jej zajęło mi jakąś godzinę. U Ciebie może być gorzej bo słabo się orientujesz w
temacie pewnie..
12 maj 11:47
Szparka: nie bo sobie drugi raz swoimi słowami na komputerze napisałam
12 maj 11:55
K+K: no to nie będzie najgorzej a jaki masz temat
12 maj 11:55
Szparka: Lepiej nie pisze bo może się tu jakiś konfident trafić
12 maj 12:47
K+K: he

o której ustny
12 maj 12:48
Szparka: 14:30 : D
12 maj 13:11
K+K: to już niedługo... Powodzenia życzę...
12 maj 13:14
Anita: ja tez zdaje geografię i geografia fizyczna jest przekleństwem i okropieństwem, a na pewno
będzie LITOSFERA, czyli dziadostwo jak ich malo
12 maj 13:21
K+K: akurat to lubię nie cierpię za to geografii społeczno−gospodarczej
12 maj 13:23
Anita: ja właśnie lubie społ−gos.
oby było dużo rolnictwa usług itp. co roku jest sama geografia fiz
12 maj 13:25
K+K: musi trochę być

a jakich pyt spodziewasz się z społ−gosp
12 maj 13:27
Anita: nie zastanawiam się. Na pewno duzo będzie na myślenie logiczne, na podstawie sa bardziej
regułki itp.
pewnie beda jakies wady i zalety transportów, to co pod koniec 3 klasy. moze być tez
wyjaśnienie skrótów UNICEF UNESCO FAO WHO MWF, jednak mogą być podane znaki tych organizacji,
a Ty musisz to podpisać.
myśle ze coś z pzremysło na pewno będzie, turystyka to do mapki oczywiście
z obliczen to zapewne czas bedzie

no i skala
12 maj 13:31
Anita: a Ty? obstawiasz coś?
12 maj 13:31
kamis:
Ja bym na Waszym miejscu popatrzył na euroregiony w Polsce i przemysł
12 maj 13:32
Anita: tak, przemysł będzie, a euroregiony? masz n myśli Śląsk Cieszyński, Baltyk etc..?
12 maj 13:36
Anita: kamis, a z przemysłu co myślisz co może być
?
12 maj 13:36
Krz: jest progres, przedwczoraj 46%

, wczoraj 55 i 73, dziś 78 a jeszcze 3 testy przede mną

Oby było duzo na myślenie a mało zadań dziwnych typu " gdzie lezy jakaśtam jaskinia" bo to jest
chore wg mnie...
No a społ − gosp wyłączając przemysł jest super
12 maj 13:41
kamis:
−dywersyfikacja surowców energetycznych w Polsce
−pytania na wskazanie propozycji (przenoszenie zakładów do krajów rozwijających się, jakie
zmiany w środowisku powoduje budowa elektrowni atomowej)
−geneza okręgów surowcowych(czym się różni geneza Przyjeziornego od Paryskiego)
− w zeszłym roku i 3 lata temu było o hydroelektrowniach, zaporach (Trzy Przełomy, Nasera),
więc w tym roku powinno coś być o energetyce jądrowej, to temat na czasie.
−oczywiście największe okręgi przemysłowe
−największe wychodnie poszczególnych surowców
−high−tech (prawie na każdej maturze wałkowane)
12 maj 13:42
Anita: no kamis jak to bedzie to bedie git.
Krz przemysl jest dobrze opracowany w vademecum z OPERONU. teraz to wałkuje
12 maj 13:46
kaanka: sugerujecie cos jeszcze?
12 maj 13:49
K+K: dlaczego nikt nie lubi geogr fizycznej... przecież to całkiem ciekawe
12 maj 13:56
Anita: bo głównie polega na wykuciu pewnych rzeczy., wiadomo są fajne dzialy typu rzeźbotwórcza
dzialalnosc morza rzek i wiatru i teorie tektoniki ale reszta jest straszna
12 maj 14:03
K+K: no może i tak...
12 maj 14:04
kamis:
Przykładowe zadania "na myślenie" :
Polska jest krajem o małych zasobach wód, zarówno powierzchniowych jak i podziemnych.
Działalność człowieka może prowadzić do zmniejszenia zasobów wody, ale może także przynieść
skutki pozytywne.
Zaproponuj trzy możliwe do realizacji działania, które powinny być stosowane w Polsce
w celu powiększenia lub odtwarzania zasobów wód powierzchniowych i podziemnych.
Za przyczynę globalnego ocieplenia uznaje się wzrost zawartości w powietrzu gazów
cieplarnianych.
Wymień trzy rozwiązania, służące ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych
do atmosfery.
12 maj 14:06
K+K: a mnie męczą wulkany na świecie he dziwne przeczucie.. myślicie że to może być
12 maj 14:06
Anita: taaak, też wczoraj rozmawiałam z tata o wulkanach i mówił ze mam je ogarnąć
12 maj 14:07
Ireneusz: −największe wychodnie poszczególnych surowców yyy

Co to wychodnie bo jakoś nie kojarzę
12 maj 14:07
eSEERB: bLAblA I MAM CIE W D
UIE
12 maj 14:07
Anita: kamis, t bylo na maturze sprzed kilku lat?
12 maj 14:16
Anita: −największe wychodnie poszczególnych surowców o co chodzi w tym? może ktoś odp?
12 maj 14:24
kamis:
Przejęzyczyłem się, miało być największe wydobycie surowców, czyli regiony o największym
wydobyciu ropy, gazu ziemnego etc.
Wychodnie odnosi się do skał i w innym sensie
12 maj 14:28
Krz: wg mnie chodzi o to w jakich krajach wydobywa się najwiecej ropy, węgla, miedzi itd.
Bądź o największych eksporterów tych surowcow, co jest chyba jednoznaczne
12 maj 14:30
Krz: no

sorka ale nie odswierzylem
12 maj 14:31
Anita: a to jest ok

damy rade jutro

a na jakie studia się wybieracie?
12 maj 14:31
K+K: matma i ekonomia albo gospodarka przestrzenna
12 maj 14:33
kaanka: ja na turystyke i rekreacje . a jakie miasta ?
12 maj 14:35
Anita: ja tez na TiR, albo gosp przestrzanna. Łódź, albo Wrocław
12 maj 14:35
K+K: Toruń, Gdańsk
12 maj 14:36
Anita: kiedyś byłam w Gdańsku i Gdyni na 2 tygodnie− cudownie tam jest. Zazdroszczę
12 maj 14:37
K+K: ja jednak wolę góry
12 maj 14:38
Anita: A może jednak morze
12 maj 14:42
K+K: he nie jednak nie, ale to troszkę daleko od domu..
12 maj 14:44
Anita: ja ide do Łodzi, bo tutaj mieszkam, nie wyobrazam sobie iść gdzieś daleko,..
12 maj 14:48
K+K: ja też nie bo zostawiam tu chłopaka
12 maj 14:50
Anita: hehe, mam podobnie
12 maj 14:51
K+K: a on też studiuje... Właśnie kończy 3 rok administracji we Włocławku i nie wiem czy się
zdecyduje robić magistra gdzieś indziej...
12 maj 14:52
Anita: czego nie robi się dla miłości?
12 maj 14:55
K+K: 
wiesz każdy ma swoje marzenia.. Może uda się je połączyć
12 maj 14:55
Krz: Ja na Górnictwo na PWroc, dobrze, ze zamiast fizyki liczą geo bo w przeciwnym wypadku musiałbym
sie na dziś nauczyc
12 maj 14:57
K+K: podobno ciężka byłą
12 maj 14:59
Anita: na uniwerek do łodzi trzeba mieć 360 pkt, zeby dostac sie na TiR
12 maj 15:00
Krz: wiem bo byłem ale zrezygnowałem jak zobaczyłem pytania, stwierdziłem, ze szkoda czasu bo i tak
na nic mi sie to nieprzyda narazie, wiadomo, ze geo lepiej zdam.
12 maj 15:01
Anita: geografia jest łatwa, jak ktoś uczyl jej sie przez 3 lata, raczej tydzień przed nic nie daje
12 maj 15:02
K+K: ja też tak myślę
12 maj 15:02
Anita: hehe, jednak sama teraz ide ogranać trzoszke przemysł, bo miałam go niedawno, ale dla pewności
coś zajrzę

POWODZENIA JUTRO
12 maj 15:04
K+K: i nawzajem
12 maj 15:04
Krz: ja mysle, ze wiedza a matura to jednak dwie rozne sprawy

W szczególności maturalne klucze odpowiedzi są z regoły schematyczne i często mimo duzej wiedzy
mozemy nie osiągnąć satysfakcjonujacego nas wyniku.
Trzeba jednak troche te klucze pooglądać bo można sporo ciekawych rzeczy wychwycić
12 maj 15:07
K+K: no masz rację.. Odpowiedzi są bardzo często schematyczne... Na maturze po prostu należy myśleć
i tyle..
12 maj 15:11
dami: Jestem już studentem , i z mojego doświadczenia, matury z geografii nie ma co się bać, według
mnie prościzna

2 lata temu ją zdawałem

pozdrawiam i życzę powodzenia maturzystom
12 maj 15:39
K+K: może ktoś wrzuci przykładowe pytania będzie nad czym myśleć
12 maj 15:39
roxana: A co może być do obliczenia? Skala, czas strefowy i miejscowy... co jeszcze
12 maj 16:15
K+K: spadek rzeki np
12 maj 16:16
K+K: nikt nic nie zaproponuje
12 maj 16:51
12 maj 16:55
Szparka: cudownie 75%
12 maj 17:28
K+K: czyli 15pkt?
12 maj 17:30
Szparka: tak
12 maj 17:31
Anita: Gratulacje!

jaki mialaś temat?
12 maj 17:40
K+K: dobry wynik
12 maj 17:44
K+K: ile jest takich ważniejszych wulkanów na świecie

17
12 maj 18:25
Anita: o jejku jest niezliczenie wiele, zależy jakie masz na myśli
12 maj 18:35
Ireneusz: W obliczeniach chyba najtrudniejsze są zadania z linii zmiany daty...
12 maj 18:40
K+K: no takie najważniejsze z najważniejszych naliczyam 17
12 maj 18:45
Ireneusz: Taka maturka jaką podała Anita mogłaby być jutro
12 maj 19:10
Anita: 2007 był dawno, może powtórzą coś. Jest na prawdę spoko ta matura
12 maj 19:13
Anita: Ireneusz, myślisz że dowalą nam coś trudnego?
12 maj 19:14
K+K: patrząc z perspektywy tegorocznych matur to myslę że tak
12 maj 19:15
Ireneusz: Też sądzę, że niestety będzie ciężka. Chociaż mam nadzieje, że będzie na myślenie bardziej.
Szkoda, że my jako pierwsi nie zdajemy nowej matury... W zeszłym roku były łatwe, teraz robią
cięższe, a w przyszłym roku znowu łatwiejsze będą. Jestem ciekaw także, kiedy był arkusz
układany... Jeśli niedawno to mogą być te kataklizmy ostatnie, a jak wcześniej to niewiadomo
co nam wcisną
12 maj 19:22
K+K: myślę że wcześniej.. Mógłbyś mi przypomnieć jak się liczy zadnia z czasu

12 maj 19:23
Ireneusz: A masz jakieś konkretne na myśli?
12 maj 19:26
K+K: na obliczanie wysokości górowania wzory znam.. czas miejscowy i słoneczny to to samo nie
12 maj 19:28
Ireneusz: Tak to samo
12 maj 19:29
Ireneusz: W czasie strefowym trzeba pamiętać, że Moskwa ma +4 a nie +3 jakby mogło się wydawać, ale to
zapewne wiesz
12 maj 19:30
K+K: nie wiedziałam...

czemu
12 maj 19:34
Ireneusz: Przepraszam mój błąd... Już nie myślę od tego powtarzania

I głupoty gadam.
12 maj 19:35
K+K: to jednak +3 bo 48 stopni E tak
12 maj 19:35
Ireneusz: Tak, przepraszam jeszcze raz za tę głupotę
12 maj 19:45
K+K: daj spokój..

nic się nie stało.. powiedz mi, jak miejscowości znajdują się na tej samej
półkuli to odejmujemy długości a jak na różnych do dodajemy i mnożymy przez 4 tak
12 maj 19:48
Ireneusz: Tak. Te mnożenie przez 4 to chodzi Ci o zamianę na stopni na minuty tak, jeśli tak to tak
12 maj 19:55
K+K: tak tak.. a jeszcze jedno jak masz 60stopni07' i 42st45' to jak to liczysz
12 maj 19:57
K+K: Irek ratuj proszę....
12 maj 20:08
Ireneusz: 1' to 4 sekundy
12 maj 20:10
K+K: czyi tak samo jak poprzednie

A te zadnia z linii zmiany daty?
12 maj 20:11
Ireneusz: Tak tak samo jak poprzednie zamieniasz. A linia zmiany daty to trzeba pamiętać, że jak lecisz
na wschód i przelatujesz linie zmiany daty zapisuje się datę drugi raz, a jak lecimy na zachód
to pomija się dzionek.
12 maj 20:15
K+K: czyli jak na wschód to +1 dzień a jak za zachód − 1
12 maj 20:16
12 maj 20:19
Ireneusz: Linia zmiany daty − umowna linia na mapie czasów strefowych, przebiegająca w zasadzie wzdłuż
południka 180 stopni, przy której przekraczaniu zmienia się datę. Na wschód od niej data jest
o jedną dobę mniejsza niż na zachód. Dlatego przy jej przekraczaniu ze wschodu na zachód
dodaje się jeden dzień (powtarza tę samą datę w kalendarzu, a w przeciwnym kierunku − opuszcza
się go (pomija jedną datę). Przesunięcia tej linii od południka 180 stopni występują w
przypadku Aleutów (zachód) oraz Półwyspu Czukockiego, wysp Tonga, Fidżi, Kermadec i Chatham.
12 maj 20:21
K+K: jak ślicznie wytłumaczone

kochany jesteś
12 maj 20:23
Ireneusz: Ja to tylko skopiowałem

Buziaki należą się autorowi tego tekstu.
Ja zawsze jakoś muszę nad tym chwilkę pomyśleć, bo zawsze zapominam jak to się robi. Ale
staram się zapamiętać tak:
e−>w powtarzam datę
w−>e pomijam jedną datę
12 maj 20:26
K+K: dobra to mam z głowy czasy... A Ty masz z czymś problem

Może ja mogę pomóc
12 maj 20:28
Ireneusz: Czy ja wiem... Z liczeniem nie mam raczej większych problemów, a z teorią mi chyba nie
pomożesz, bo tego trzeba się nauczyć.
12 maj 20:30
K+K: no tego tak ale ja mam tak, że jak uczę się z kimś to szybciej zapamiętuję..
12 maj 20:31
Ireneusz: A jak wygląda sprawa z siłami Coriolisa?
12 maj 20:35
K+K: jest to następstwo ruchu obrotowego Ziemi.. Przez jej działanie wszystkie ciał poruszające się
na półkuli pn odchylają się w prawo a na pd w lewo..
12 maj 20:38
K+K: przykładem są pasaty..
12 maj 20:38
Ireneusz: I takie szybkie tłumaczenie to ja lubię

Dzięki Dobra ja lecę jeszcze przejrzeć co nieco i
idę spać. Powodzenia Ci jutro życzę
12 maj 20:40
K+K: no powodzenia również.. jutro może się spiszemy na forum. Wymienimy wrażenia..
12 maj 20:41
annk343: hej

znacie juz odp z geografii
13 maj 13:43
Ejdom: no też chciałbym znać odpowiedzi

ma ktoś jakiś link?
13 maj 13:54
Krz: hej, matura była w miare przystępna, odpowiedzi jeszcze nie widziałem ale mam pytanie:
Czy ktoś z was miał w zadaniu bodaj 12 dwa identyczne kartodiagramy czy to tylko ja byłem taki
pechowy

Dodam, ze dzis piatek 13 a ja wylosowałem 13 numer stolika...
13 maj 13:58
Krz: hej, matura była w miare przystępna, odpowiedzi jeszcze nie widziałem ale mam pytanie:
Czy ktoś z was miał w zadaniu bodaj 12 dwa identyczne kartodiagramy czy to tylko ja byłem taki
pechowy

Dodam, ze dzis piatek 13 a ja wylosowałem 13 numer stolika...
13 maj 13:58
annk343: Zad. 3
Odległość w terenie w linii prostej pomiędzy Jaworzyną a Cisową Grapą wynosi
1.
1:50 000
1 cm – 50 000 km
1 cm − 0,5 km
5,8 cm – odległość w cm pomiędzy dwoma szczytami na mapie
1 cm × x = 5,8 × 0,5 km
X = 5,8 cm × 0,5 km ÷ 1 cm
X = 2,9 km
2.
1 cm – 50 000 cm
5,8 cm × 50 000 cm = 290 000 cm = 2,9 km
ja dałam 5,9 cm..
13 maj 13:59
annk343: ja miałam 7

niby szczęśliwie.. jak dla mnie podstawa była ok, co do rozszerzenia nie mogę
się wypowiedzieć, bo nie pisałam
13 maj 14:00
13 maj 14:01
Krz: da ktoś linka do pełnych odpowiedzi?
13 maj 14:04
Anita: da ktos odp do rozszerzenia?
Matura była przystępna, jak dla mnie zadanie 4 porażka, obliczałam coś z kosmosu

a z tym azymutem ile macie ?
13 maj 14:09
Ejdom: ja też dałem 5,9 hujowy odcinek dali... dałem 3 km
13 maj 14:11
Ejdom: jeszcze liczyłem rzeczywistą odległość .. uwzględniłem różnice wysokości (50 m)
l=√502+29502 i wyszło prawie 3 km
13 maj 14:13
kamis:
Azymut − 100 stopni
Zad. 4
Wysokość, na jakiej znajduje się dolna stacja − około 460 m. n.p.m. (myślę, że powinni uznawać
450 − 460)
Ze skali mapy:
1 cm − 50 000 cm ⇒ 1 cm − 500 m
Z proporcji:
1 cm − 500 [m]
2,6 cm − x [m]
x = 1300 m
| | 750 − 460 | |
Średnie nachylenie = |
| * 1000 % ≈ 22% |
| | 1300 | |
13 maj 14:15
Krz: Azymut powinien być 100 chyba ale strzelałem i dałem 160

Zadanie z elektrownią było chore...
13 maj 14:16
Anita: ja też dalam 100 stopni
z elektrownią, amsz na myśli Niemcy ?
13 maj 14:23
Krz: ponawiam pytanie, czy miał ktoś identyczne kartodiagramy w zadaniu 12? na rozszerzonym
13 maj 14:25
Krz: nieee, elektrownia z tego jeziorka na mapce, zadanie 5 chyba... jak to wyjasniliscie?
13 maj 14:26
Anita: aaaaaa, no bylo kijowe, ja strzelalam, napisałam ze są dopłaty z Unii, i ze może być atrakcją i
pomimo niskigo dopły jets to rentownej.. jakes mijsca pracy napsialm i takie głupoty
13 maj 14:29
Anita: a np. zadanie z malarią wczoraj widziałam

identyczne prawie
13 maj 14:29
Krz: ale to na szczęście tylko 1 pkt

a tak btw to co to jest azymut?
13 maj 14:32
Anita: nie wiem, strzelałam
13 maj 14:33
Ireneusz: Tak Krz każdy miał 2 takie same i jest to błąd cke. I będą na naszą korzyść rozstrzygać...
13 maj 14:34
Ejdom: a 20 z podstawowego?.. bazalt −>kostka
piasek−> szklo
wapień−>cement
ropa−>tworzywa sztuczne
?
13 maj 14:34
Ireneusz: Ja byłem genialny nie znałem wzoru na średnie nachylenie... To liczyłem z twierdzenia cosinusów
i następnie rysowałem sobie wykres cosinusa i o dziw pomyliłem się o 3 stopnie tylko

Głupie
było zadanie z X ja dałem Europę po od razu skojarzyłem z południkiem 0 stopni i nie zwróciłem
uwagi, że punkt leżał na zwrotniku raka
13 maj 14:36
Anita: x afryka
a y azja?
13 maj 14:37
Anita: Ireneusz, też napisałam Europa, ale później na spokojnie sprawdzilam
13 maj 14:37
K+K: nie była aż taka tragiczna co

13 maj 14:38
Anita: no, dalo się strzelać jak nie było coś wiadome, spodziewałam się czegoś gorszego
13 maj 14:39
Ireneusz: Według mnie była trudniejsza niż próbna...
13 maj 14:40
Krz: Hehe, jakbym nie znał wzory też pewnie bym podobnie kombinował.. my matematycy

No bo u mnie w szkole jako jedyny zdawałem rozsz i komisja nie bardzo wiedziała co zrobić

No ale jak tak mowisz to CKE dało plame... na nasze szczescie
13 maj 14:40
Ireneusz: Chociaż i tak do niczego mi się ta matura nie liczy więc te % są bezużyteczne
13 maj 14:40
K+K: a ja właśnie spodziewałam się czegoś mega trudnego.. jak dla mnie była bardzo przystępna
13 maj 14:40
Krz: Anita x i y w afryce, na nastepnej stronie byla mapka świata więc wystarczyło przewrocic
kartke i spojrzeć

Ja tak zrobiłem
13 maj 14:41
Ireneusz: K+K szkoda że nic z czasów nie było

A jak liczyliście górowanie?
13 maj 14:41
Ireneusz: 63 około Wam wyszło?
13 maj 14:43
K+K: 90−dł+23st27' czy jakoś tak he
13 maj 14:44
Krz: Ehh ja już zgłupiałem, dodaje sie 23,27 czy 23,26?
13 maj 14:46
K+K: coś 68 z kawałkiem
13 maj 14:46
K+K: te pierwsze się dodaje
13 maj 14:47
Anita: K+K coś z kawałkiem

Krz 23 27
13 maj 14:48
Anita: oj ja glupia, miałam napisać ze Afryka,,,, brrrrrrrrr
13 maj 14:50
Krz: no to dobrze

go dzieś czytałem ze 26...
13 maj 14:51
Anita: nie, nie 27

u nas w szkole nauczyciel nas z tym męczył
13 maj 14:52
K+K: ostatnie zad to OPEC nie
13 maj 14:52
Ireneusz: Tak. A jakie daliście jezioro? Deltowe czy rynnowe?
13 maj 14:53
K+K: ja dałam reliktowe więc jeszcze lepiej he he
13 maj 14:54
Anita: tak, ostatnie OPEC
13 maj 14:54
13 maj 14:55
K+K: a ja pomyliłam Nigerię z Nigrem
13 maj 14:55
Ireneusz: A jeszcze jedno jakie drzewo owocuje 200 lat?
13 maj 14:56
Anita: w 1 zadaniu zaznaczylam odp D
13 maj 14:57
K+K: ja A
13 maj 14:58
Ireneusz: A ja C
13 maj 14:58
13 maj 14:59
Ireneusz: Ja też dałem oliwkę, ale nie wiem czy dobrze
13 maj 14:59
K+K: ja dałam palmę oleistą ale to jest na pewno źle he he
13 maj 15:00
Anita: Myślę, że Oliwka jest dobre, bo keidyś czytałam artykuł o Oliwce, które bardzo dlugo wydaje
owoce
13 maj 15:00
Ireneusz: Ale jabłoń też tyle rośnie, chociaż nie występuje raczej tam
13 maj 15:01
Anita: hehe, raczej

a w B co dałeś?
13 maj 15:01
Ireneusz: A tam z Brazylii to kawa czy herbata? Czy może coś innego (kakao z WKS)?
13 maj 15:02
Ireneusz: Ja dałem herbatę, ale jak sobie teraz myślę to może być kawa:(
13 maj 15:03
K+K: ja dałam kawę
13 maj 15:05
Anita: ja kawe
13 maj 15:06
Ireneusz: Skończyłyście dziewczyny już maturę czy coś jeszcze Wam zostało?
13 maj 15:09
Anita: ang i polski ustne, mam pecha, bo w każdej komisji mam bardzo wymagające osoby, które lubią
udupić

o ang się nie boję, ale o polski troszkę się obawiam
13 maj 15:11
Anita: a Ty?
13 maj 15:11
K+K: jeszcze mam angielski ustny...
13 maj 15:11
roman: cześć wszystkim
możecie mi powiedzieć czy w zadaniu 3 jak była ta odległość i ja napisałem że jest 2.95 km to
mi zaliczą >?
pozdrawiam
13 maj 15:14
Ireneusz: Ja mam jeszcze polski i niemiecki... Na niemieckim będzie wesoło bo prowadził z panią od
komisji w 2 klasie jak mnie uczyła otwartą wojnę i teraz będzie chciała zemsty... Więc będę
musiał się wysilić, ale na szczęście lubię niemiecki więc się nie boję
13 maj 15:14
Ireneusz: Roman ja niestety nie zdawałem podstawy więc nie pomogę Ci
13 maj 15:15
K+K: tylko nie niemiecki

bla
13 maj 15:15
Anita: jejku, ja nie poddałam się germanizacji

ja miałam wspaniałego nauczyciela z angielskiego

także ang jakoś uzbieram te pkt zeby zdać
13 maj 15:16
Anita: uczylam sie 6 lat, a potrafie sie jedynie przedstawić
13 maj 15:16
Ireneusz: U mnie w szkole kolega, który miał samodzielne nauczanie z anglika miał ledwo 15 punktów, a
znajomy, który miał ledwo 3 na koniec dostał 17
13 maj 15:17
K+K: języki są bla bla
13 maj 15:18
Ireneusz: Ja w gimnazjum chodziłem do euroklasy i zdawałem jakiś kiepski certyfikat, więc praktycznie w
szkole się nie uczyłem z niemca
13 maj 15:18
Krz: kurde powinni to zadanie z kartodiagramami wycofać, nie dość ze ich błąd to na dodatek lasy
liściaste nie rosną w zadnej z tych stref a podobno w 2 mialo byc wlasnie lasy lisciaste....
13 maj 15:20
Anita: hehe, u nas w szkole znajomy mial ledwie co 2 i zdał na 95%

a koleżanka która była kujonem
jak ich malo 70%
tak czasem bywa, od szczęścia dużo zależy

pozytywne myślenia nam się przyda

jak nas Pan pytał ustnych, mieliśmy zaliczenie od 50%, jestem dobra z ang, ale bylo mi uzyskać
70%

ale specjalnie to robił, by się uczyć
13 maj 15:21
K+K: no właśnie też się dziwiłam tym klimatografami
13 maj 15:21
Anita: Krz, a masz już jakieś odp?
13 maj 15:21
13 maj 15:22
Anita: dziękuję
13 maj 15:23
13 maj 15:26
Krz: no tam napisali niby, ze za 3 rozne, ale wykres 2 był zupełnie niepodobny do normalnych
umiarkowanych stref... chore wg mnie, tym bardziej, ze 1 pasowala do stepu −kontynentalny,
duza amplituda temp i niewielkie opady
13 maj 15:27
Anita: no pewnie i tak stwierdzą, że można punkt otrzymać, aż tak łaskawi oni nie będą
13 maj 15:30
K+K: dokładnie
13 maj 15:30
roman: może mi ktos powiedziece o co chodziło z tym zadaniem 26 a >?
13 maj 15:36
Krz: Myślicie, ze jesli napisalem, ze państwa z dostepem do morza moga zdobyc przewage ekonomiczna
nad panstwami bez dostapu to mi zalicza? mi sie wydaje ze nie
13 maj 15:38
K+K: mi też a roman a co to było za zadanie
13 maj 15:39
roman: z tymi gruntami rolnymi
13 maj 15:41
roman: i co nikt nie wie jak było to trzeba zrobić >?
13 maj 15:49
Krz: to w podstawie bylo to ja nie wiem
13 maj 16:00
M4ciek:
Geografia jakas chora w tym roku

, chyba w sumie z maty bedzie wiecej
13 maj 19:32
ceaser I: wg. mnie trudna była, a pisałem tylko podstawe ale i tak nie jest mi do niczego potrzeba wiec
te
80−90% zadowoli mnie
13 maj 19:37
M4ciek:
ja rozszerzenie bez przygotowania

50 − 60 %
13 maj 20:16
ceaser I: ja też bez przygotowania
roz myśle że zdałbym na 40
13 maj 20:23
Krz: Ja roz 60% więc w porownaniu z testow zeszlorocznych, ktore z mniejszym przygotowaniem
rozwiazalem lepiej lub porownywalnie była trudna

No takli rocznik jestesmy ze mata, fizyka
i geo nam dali dziwne, nie wiem jak geo ale tez nie byla przecietna, popdstawa biologii za to
banalna jak i angielski...
13 maj 21:22
Anita: ja mam ok 80%

zawalilam mate, ale geo nadrabiam
14 maj 13:48