Logarytmy
Szparka: Rozkazuje wam zrobić to zadanie:
xlog2x = 16
11 maj 23:08
Anna: Pominę ten rozkaz i napiszę:
Logarytmujemy obustronnie:
log2xlog2x = log216
log2x*log2x = log216
(log2x)2 = 4
log2x = 2 ⇒ x=4
11 maj 23:16
;): Anno jeżeli mogę się wtrącić to chyba są 2 odpowiedzi ale mogę się mylić
(log
2x)
2 = 4
log
2x = 2 ⋁ log
2x = −2
11 maj 23:21
Eta:
Rozkazy wydaje się w wojsku!
Tutaj jedynie możesz ładnie poprosić

załozenie: x >0
log
2x = a => 2
a=x
(2
a)
a = 2
4
2
a2= 2
4 => a
2= 4 => a= 2 lub a= −2
zatem: log
2x= 2 lub log
2x= −2
11 maj 23:21
Szparka: eee nie możecie być znowu aż tacy uprzejmi powinniście mi odmówić
11 maj 23:22
kamil: x
log2x=16/*log
x
log
2x=log
x16
1=log
x16*log
x2
1=log
x32
x=32
11 maj 23:23
Anna: Dziękuję
Eto i ; ) : za słuszne uzupełnienie. Pozdrawiam.
11 maj 23:29
;): Cała przyjemność po mojej stronie
Eto...

11 maj 23:34
Eta:
11 maj 23:38