Funkcja liniowa
fawww: Napisz wzór funkcji liniowej f, wiedząc że:
a) f(x−1)=2x−4
b) f(3−2x)=2x+3
c) f(x−√2)=x
11 maj 21:44
Sabin:
a)
f((x+1)−1) = 2(x+1) − 4
f(x) = 2x − 2
11 maj 21:45
fawww: 
A skąd się wzięło x+1
11 maj 21:47
Anna: a) Skoro szukamy f(x), to argument funkcji f(x−1) przekształcamy tak , aby po obliczeniu
go był równy x.
f(x) = f((x+1)−1) =2(x+1)−4 = 2x+2−4 = 2x−2
11 maj 22:12
fawww: dziękuje
11 maj 22:27
Anna: c) f(x−√2) = x
f(x) = f((x+√2)−√2) = x+√2
spr. f(x−√2) = x−√2 +√2 = x
11 maj 22:30
Anna: b) f(−2x+3) = 2x+3
f(x) = f((3x−2x−3)+3)= f((x−3)+3) = −x+3+3 = −x+6
spr. f(−2x+3) = 2x−3+6 = 2x+3
11 maj 22:54