Potrzeba trochę pomocy ^^ FIZYKA
Sza: Oblicz wartość energii wiązania jądra izotopu radonu (Rn) zawierającego 86 protonów
i 134 neutrony. Wynik podaj w megaelektronowoltach.
Powinno wyjść E = 1760 MeV, ale mi tak nie chce wyjść.
obliczam masę protonów i neutronów, następne podstawiam do E=mc2 oraz dzielę przez ładunek
protonu i wychodzi E=935590 MeV.
11 maj 21:06
romanooo: już piszę
11 maj 21:24
romanooo: no ale na pewno masz wszystko ? jakaś masa całego Rn by się przydała...
11 maj 21:31
romanooo: wzór na energię wiązania to E=Δmc2 ... Δm to różnica między masami protonów i neutronów,
a masą całego jądra...
11 maj 21:33
romanooo: pewnie gdzieś masz podaną masę jądra radonu... wystarczy odjąć ją od sumy mas wszystkich
protonów i neutronów i pomnozyć przez c
2 a potem podzielic przez ładunek... wtedy wyjdzie
dobrze
11 maj 21:42
Sza: Wielkie dzięki

taki banalny błąd... xD
11 maj 21:44