prosze o pomoc
prosze o pomoc : prosze o pomoc i wyjaśnienie bo nie wiem jak do tego sie zabrac
misia: zbadaj czy proste k i l maja jeden pkt wspólny wszystkie pkt wspólne czy nie maja
żadnego
pkt wspólnego i od czego to zależy porosze o pomoc
k: x+2y−3=0 l 2x+y−1=0
11 maj 20:48
dero2005:
x = 3−2y
2(3−2y)+y = 1
−3y = −5
y =
53
x = 3−2(
53 = −
13
układ ma jedno rozwiązanie więc proste mają 1 punkt wspólny (−
13,
53)
gdyby układ równań nie miał rozwiązania (był sprzeczny) proste nie miałyby punktu wspólnego
gdyby układ równań miał nieskończenie wiele rozwiązań proste by się pokrywały
11 maj 21:12
dero2005:
11 maj 21:19