matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help!
mariusz:
x
∫
= ?
sin
2
x
11 maj 20:45
Sabin:
x
1
∫
dx = pochodna ctgx to −
stąd mamy =
sin
2
x
sin
2
x
= −∫x(ctgx)'dx = −(xctgx − ∫ctgxdx) = ...
cosx
∫ctgxdx = ∫
dx = podstawienie t = sinx...
sinx
11 maj 21:03