dodawanie wyrażeń wymiernych
Gienek: Wykonaj działanie:
4x+1x+3+x−6x2−9
x+3=0
x=−3
(x−3)(x+3)=0
x=3 x=−3
D= R\{−3,3} (nie wiem czy dobrze zapisałem)
4x+1x+3+ x−6x2−9= (4x+1)(x−3)(x+3)(x−3) + (x+3)(x−6)(x+3)(x−3) =
(4x+1)(x−3)+(x+3)(x−6)(x+3)(x−3) = 4x2+x−12x−3+x2+3x−6x−18(x+3)(x−3) =
5x2−14x−21(x+3)(x−3)
Zrobiłem sam ten przykład, lecz nie mam pojęcia czy dobrze, a znając moje możliwości to zapewne
źle. Proszę o pomoc.
11 maj 20:12
Eta:
dziedzina dobrze
dalej źle
| | (4x+1)*(x−3) | | x−6 | |
|
| + |
| = ..............
|
| | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
teraz dokończ
11 maj 20:17
Gienek: w mianowniku (x−3)(x+3)? to jest jakaś zależność i nie może być na odwrót (x+3)(x−3)?
| | x−6 | |
Nie rozumiem troszkę dlaczego jest |
| , a nie może być: |
| | (x−3)(x+3) | |
No dobra wyliczyłem to jakoś tak tylko znów nie wiem czy dobrze:
| (4x+1)(x−3) | | x−6 | |
| + |
| = |
| (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
| | (4x+1)(x−3)+x−6 | | 4x2+x−12x−3+x−6 | | 4x2−10x−9 | |
|
| = |
| = |
| |
| | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
11 maj 20:33
Gienek: Jest wszystko ok? czy znów popełniłem błąd? proszę o wytłumaczenie wyżej postawionych przeze
mnie pytań.
11 maj 20:55
Eta:
Teraz jest ok

1/ pytanie: a*b= b*a (x−3)(x+3) = (x+3)*(x −3) ( iloczyn jest przemienny)
2/ pytanie : mianownik drugiego ułmka jest ( x−3)(x+3)
zatem licznik pozostaje bez zmiany
mianownik pierwszego ułmka rozszerzamy o ( x −3)
zatem i licznik rozszerzamy o ( x −3)
11 maj 21:23