Oblicz pole trójkąta - poddałem sie :(
Witek: W Δ ABC kąt przy wierzchołku C jest rozwarty. Z wierzchołków A i B poprowadzono wysokości AM i
BN. Wiedząc że |AC|+|BC| = 10 oraz że |MC|=2 i |NC| = 3 oblicz pole Δ ABC.
11 maj 20:04
Witek:

Ktoś z Was naprowadzi mnie na właściwy trop?
11 maj 20:33
Eta:

x+y= 10
ΔAMC ~ ΔBNC to:
i
x+y= 10
rozwiąż układ i wyznacz x i y , oraz
h
| | h* y | |
P(ΔABC) = |
| =.........
|
| | 2 | |
11 maj 22:09
Witek: Dzięki Eta !
Tak się "uliczyłem" Piatgorasem, Heronem itp. , że nie zauważyłem podobieństwa trójkątów.
11 maj 23:05
Eta:
11 maj 23:11