awdawdd
karolajn: FIZYKA ZADANIE POTRZEBNE

!
Witam, potrzebne mi są rozwiązania tych zadań. Mam nadzieję, że ktoś będzie potrafił mi pomóc.
Mam na myśli pełne rozwiązania z obliczeniami, nie wskazówki, na które niestety nie mam czasu.
1.Rakieta startuje z powierzchni Ziemi z przyspieszeniem 5g. Oblicz nacisk jaki wywiera pilot o
masie 80 kg na fotel i porównaj z ciężarem ciała na biegunie pilota spoczywającego względem
Ziemi. Wykonaj rysunek obrazujący działające siły.
2. Na jakiej powierzchni nad Ziemią natężenie pola grawitacyjnego Ziemi ma jest 9 razy
mniejszy niż na powierzchni: a. 2R, b, 3R c.8R d.9R
3. Skrócenie okresu ruchu obrotowego Ziemi spowodowałoby:
A stan przeciążenia ciał znajdujących się na Ziemi
B Zmniejszenie siły grawitacji pomiędzy Ziemią i ciałami na jej powierzchni
C Zmniejszenie wzajemnego nacisku powierzchni Ziemi i i ciał spoczywających na niej, tym
znaczniejsze im większa szerokość geograficzna danego miejsca na Ziemi.
D. zmniejszenie wzajemnego nacisku powierzchni Ziemi i i ciał spoczywających na niej, tym
znaczniejsze im mniejsza szerokość geograficzna danego miejsca na Ziemi
4. Dwa satelity krążą wokół Ziemi po orbitach kołowych tak, że okresy ich ruchu spełniają
warunek T1− 8T2. Promień ich orbit r2/r1 pozostają w stosunku
A. 16
B. 8
C. 4
D. 0,25
5. Na powierzchni Ziemi ciężar tego samego jest najmniejszy w miejscach o szerokości
geograficznej:
A. 0 stopni
B. 45 stopni
C. 66,5 stopnia
D. 90 stopni
E. Niezależnie od szerokości
6. Satelita okroąża Ziemię po torze eliptycznym. W ruchu tym:
1. nie zmienia się energia kinetyczna satelity.
2. zmienia się energia potencjalna układu satelita−Ziemia
3. Całkowita energia mechaniczna salelity jest ujemna
4. nie zmienia się pęd satelity
Prawdziwe odpowiedzi:
A 1,4
B2,3
c.3
11 maj 19:46
romanooo: 1.
11 maj 19:50
romanooo: a=5g
m
p=80
F
n=siła nacisku pilota
F
b= siła bezwładności wynikająca z przyspieszenia
F
x=ciężar jego na biegunie
F
n=Q+F
b = mg+ma=mg+5mg=6mg=4800 N
F
x=Q
11 maj 19:54
romanooo: rysunek dasz radę
11 maj 19:54
romanooo: 2. natężenie pola grawitacyjnego maleje wraz ze wzrostem kwadratu odległości zatem żeby było 9
razy mniejsze niż na powierzchni, to odległość musi być 3 razy większa, czyl;i 3R
11 maj 19:56
romanooo: 3. D, poprostu jak przyspieszy ziemia, to będzie większa siła odśrodkowa wynikająca z obrotu
jej, czyli siła nacisku zmaleje
11 maj 19:59
romanooo: na równiuku będzie największa ta siła odśrodkowa...a równik to jest 0
11 maj 20:01
romanooo: | | T2 | |
no następne jest banalne... 3 prawo keplera, wystarczy podstawić |
| = const |
| | r3 | |
11 maj 20:04
romanooo: 5. A tam jest największa siła odśrodkowa, jak w dwóch wyżej
11 maj 20:06
romanooo: ale czekaj... ciężąr się nie zmienia, więc nie, będzie odpowiedź 3. nie jest zależny od
szerokości
11 maj 20:06
romanooo: 5. odpowiedź e miało być
11 maj 20:07
romanooo: 6. odpowiedź 2. energia potencjalna się zmienia ponieważ planeta się oddala i zbliża...
11 maj 20:12
karolajn: Jakbyś mógł to rysunek też, w uzasadnieniach mógłbyś posłużyć się też jakimś wzorem ? Wdzięczny
byłbym za jakiś kontakt do ciebie, bo mam też 6 innych zadań, które są mi bardzo potrzebne.
11 maj 20:14
11 maj 20:15
romanooo: hahaha, proszę 4.
Z III prawa Keplera, które mówi że stosunek kwadratu do sześcianu promienia orbity po jakiej
krąży ciało wokół jakiejś planety jest zawsze stały.... czyli prościej
| T2 | | T12 | | T22 | |
| =const , |
| = |
| |
| R3 | | R13 | | R23 | |
| | R2 | |
potrzebne nam |
| czyli trzeba przekształcić ten wzór... |
| | R1 | |
| R23 | | T22 | |
| = |
| Wiemy że T1=8T2 |
| R13 | | T12 | |
11 maj 20:26
romanooo: czyli pod T
2 możesz podstawić to znane T
1
| R23 | | 64 | |
| = |
| bo T12 się skraca |
| R13 | | 1 | |
teraz obustronnie pierwiastkujesz pierwiastkiem 3 stopnia
| | R2 | |
i |
| = 4  |
| | R1 | |
11 maj 20:28
romanooo: bład. pod T2 podstawiasz
11 maj 20:29
karolajn: dzięki, mógłbyś też rysunek trzasnąć ? Jeśli masz czas to wrzuciłbym innych 6 zadań.
11 maj 20:30
romanooo:
czyli R
2/R
1 = 0,25
11 maj 20:31
romanooo:

już nie mam czasu ale wrzuć może Ci ktoś pomoże

ja mam jutro rozszerzoną maturę z fizy

F
1 => siłą bezwłądnościm
F
2 => ciężąr ich suma to siła wypadkowa... tyle o siłach jakie na niego działają... V to jego
prędkość i obok kierunek tej prędkości
11 maj 20:35
karolajn:
1.Oblicz okres obiegu sztucznego satelity Ziemi, który okrąża ją na wysokości 3R2, gdzie R1
promień Ziemi, g− przyspieszenie ziemskie na powierzchni. Wykonaj odpowiedni rysunek.
2. Ciężar paczki na biegunach Ziemi wynosi 200N. Ciężar tej paczki na planecie o 3−krotnie
większej masie i 2−krotnie większym promieniem wynosi:
A 200n
B 400n
C 50n
D0n
E 1200 N
3. Prędkość jaką należy nadać ciału na powierzchni pewnej planety ,a by stało się jego satelitą
byłaby równa około; (Mz/Mo= 9, Ro/Rz=4) (nie wiem czy oznaczenia są dobre )
a. 284,4 km/s
b. 36km/s
c. 0,36 km/s
d. 28,4 m/s – około
Jeżeli Jowisz porusza się po orbicie eliptycznej wokół Słońca, to wrz ze zmianą położenia na
orbicie:
A jego energia potencjalna i całkowita zmieniają się a kinetyczna nie zmienia się
B jego energie: kinetyczna, potencjalna i całkowita nie ulegają zmianie
C jego energia kinetyczna i potencjalna zmieniają się, a całkowita nie zmienia się
D jego energia kinetyczna i całkowita zmieniają się, a potencjalna nie zmienia się
E jego energie: kinetyczna, potencjalna i całkowita ulegają zmianie
5. Na wadze położono ciało o masie m. Poprawne są stwierdzenia:
A waga sprężynowa na biegunie wskazuje mniej niż na równiku
B wskazania wagi sprężynowej na równiku i na biegunie są takie same
C waga sprężynowa na biegunie wskazuje więcej niż na równiku
D wskazania wagi szalkowej na równiku i na biegunie są takie same
A 4
B 2 i 4
C 3 i 4
D 2
E 1
Odpowiedź uzasadnij (chyba 3 i4)
6. Dwa satelity krążą wokół Ziemi po orbitach kołowych o promieniach spełniających warunek
r1=3r2 (albo r2=3r1−> może wywnioskujesz z odpowiedzi)
A. 3
B. 9
C. √3 /9
d. 3√3
11 maj 20:50
karolajn: ktoś da radę się podjąć?
11 maj 21:00
yo: ΔΩ∞
24 lis 21:50
yo:
24 lis 21:51