rozwiąż trójkąt o danych bokach i kącie :
krytu: rozwiąż trójkąt o danych bokach i kącie :
a=5 b=9 α=30
11 maj 19:42
K+K: i co trzeba zrobić

11 maj 19:43
krytu: wyznaczyć c,β i γ
11 maj 19:47
Rivi: a i b jest przy kącie α? Ja bym zrobił twierdzenie cosinusów żeby mieć trzeci bok, potem dla
innego kąta tw. cosinusów no a trzeci to już 180−α−β
11 maj 19:49
K+K: rozumiem że α leży pomiędzy 5 i 9
11 maj 19:49
krytu: to jest twierdzenie sinusów, α leży na przeciwko boku a
11 maj 19:50
Rivi: z cosinusów też można
11 maj 19:54
K+K: dokładnie z cos też można i moim zdaniem jest latwiej
11 maj 19:54
krytu: no dobraa ale robimy teraz sinusy to nie przyniose zrobionych w cos ; d
11 maj 19:56