bardzo wazne prwdopodobienstwo prosze o szybvka odp
malinaa20: Z grupy skladajacdej sie z 10 kobiet i 5 mezczyzn wybrano w sposob losowy delegacje 3 osobowa.
Jakie jest prawdopodobienstwo ze w sklad delegacji wvchodza mezczyzni i kobiety
11 maj 19:18
Rivi: Od wszystkich możliwych "trójek" odejmujesz te, składające się z samych kobiet i z samych
mężczyzn
11 maj 19:27
Rivi: Ach, prawdopodobieństwo

W takim razie
A=/wzór co napisałem/
11 maj 19:28
malinaa20: ale to nie wychodzi ma wyjsc prawdopodobienstwo 65/91 i tak tas omega duza wychodzi 455 i
kombinacja kobiet 120 a mezczyzn 10 no i odjelam 455 i 130 i nie wychodziz po skroceniu nie
ma pojecia
11 maj 19:43
Eta:
| | | |
|Ω| = | =.............. = 455
|
| | |
zdarzenie przeciwne do A
A
' −− w skład delegacji wchodzą sami mężczyźni lub same kobiety
| | | | | |
|A'| = | + | = ......... = 130
|
| | | |
| | 130 | | 65 | |
P(A) = 1 − P(A')= 1 − |
| = ............. = |
|
|
| | 455 | | 91 | |
11 maj 19:51
malinaa20:
dziekuje bardzo poprostu nie zastosowalam tego wzoru gdzie uwzglednia lub
11 maj 20:02