| 1 | ||
Korzystając z definicji obliczyć pochodną funkcji f(x)= | w dowolnym punkcie x∊ℛ−{0}. | |
| x2 |
| f(xo+h)−f(x0) | ||
lim | ||
| h |
| 2 | ||
w odp. jest taki wynik: | , ale nie może mi tak wyjść, proszę o pomoc. | |
| xo3 |
| 1 | ||
f(x + h) = | ||
| (x + h)2 |
| x2 − (x + h)2 | ||||||||||||||||||
limh→0 | = limh→0 | = | |||||||||||||||||
| h | x2(x + h)2h |
| x2 − x2 − 2hx − h2 | h(−2x − h) | |||
= limh→0 | = limh→0 | = | ||
| x2(x + h)2h | x2(x + h)2h |
| −2x − h | −2x | −2 | ||||
= limh→0 | = | = | ||||
| x2(x + h)2 | x2*x2 | x3 |
| a*exo(eh−1) | ||
Jak policzyć również z tej samej def. limh→0 | ? nie wiem jak | |
| h |