Problem z zadaniem
Ewa: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt:
a) równoboczny o długości 2√3
b) prostokątny, którego jedna przyprostokątna ma 8 cm długości, a druga jest 2 razy krótsza
c) o bokach 10x10x6
11 maj 17:55
Ewa: pomoże mi ktoś z tym zadaniem pilne
11 maj 19:40
Eta:
| | a√3 | | 2√3*√3 | |
a) r= |
| = |
| = 1
|
| | 6 | | 6 | |
a= 8 , b= 4 c
2= 8
2+4
2
c=
√80= 4
√5
r=....... podstaw i policz
c) trójkąt równoramienny : a= 6 , b= 10
wyznacz h z tw. Pitagorasa h
2= 10
2 − 3
2
h=........
r=..........
powodzenia w rachunkach
11 maj 20:01