>?
roman: nie wiem jak to zrobić
podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny którego ramiona o dł 12 cm tworza
ze saba kat 80 stopni. przekątna najmniejszej ze scian bocznych tworzy z krawedzia boczna tego
graniastoslupa kąt o mierze 48 stopni. oblicz pc i V
bardzo proszę o pokazanie rozwiazania
11 maj 17:33
roman: podbiajm
11 maj 17:43
roman: Jakub może pomożesz >?
11 maj 17:44
K+K: dziwne troszkę te zadnie ale zobaczymy co da się zrobić "))
11 maj 17:50
roman: wyszło mi że podstawa tego trójkąta o bokach 12cm jest 7,7136 dobrze >?
11 maj 17:50
roman: o cześć
11 maj 17:50
Nie jestem mądry: roman wiesz jak rysunek zrobić ? Mogę spróbować rozwiązać
11 maj 17:50
11 maj 17:52
roman: no i ten bok z prawej bedzie najmniejszy ..... a w zadaniu jest polecenie ze przekątna tego
boku z krawedzia podstawy tworzy kat 48 stopni ....
moze się jakos uda ...
11 maj 17:53
roman: przynajmniej mi sie tak wydaje
11 maj 17:54
K+K: trzeba by z tablic odczytywać wartości kątów hmm
11 maj 17:55
roman: no tak mi się przydały tylko dwie
do40 =0,6428
i do 48 =0,7431
11 maj 17:56
11 maj 17:59
Nie jestem mądry: już robię to zadanie

zobaczymy czy dobrze
11 maj 17:59
K+K: tak mi się wydaje że może by obliczyć z twierdzenia cos trzeci bok w podstawie a następnie z
funkcji trygonometrycznych wysokość podstawy a potem z funkcji tryg obliczyć wysokość
graniastosłupa a gotowe ale pewna nie jestem
11 maj 18:00
roman: na twierdzenie cos nie wpadłem możę faktycznie ta drogą trzeba iść ...
11 maj 18:02
K+K: a ja nie umiem czytać tablic trygonometrycznych he więc sposób mogę podpowiedzieć ale robić nie
będę

11 maj 18:05
K+K: później zobaczę co zrobiliście
11 maj 18:07
roman: tak tak nie umiesz ....
wyszła komuś z was możę wysokość ≈8.6 >?
11 maj 18:07
roman: nie to jest raczej źle ...
11 maj 18:11
roman: no ja mam ale nie wiem czy jest to db...
Pc ≈ 287,5 cm
2
V≈ 127,5 cm
3
11 maj 18:19
Nie jestem mądry:
Wyszło mi V≈757,988
PC=563,26
11 maj 18:51
roman: a powiedz mi czy zaokrąglałeś liczby
11 maj 18:56
roman: wykorzystałeś twierdzenie sinusów >? czy cosinusów >?
11 maj 18:56
roman: a jeszcze powiedz mi prosze ile Ci wyszła wysokość ...
11 maj 18:58
Nie jestem mądry: Niech x będzie podstawa trójkąta równoramiennego o boku długości 12
wtedy z tw cosinusów:
x
2= 144+144−288cos80= 288− 288*0,1736=288−49,9968=238,0032 ⇒x≈15,4
niech h będzie wysokością podstawy graniastosłupa
h
2=144−59,29=84,71 ⇒ h≈9,2
wtedy
Niech d będzie przekątną najkrótszej ściany bocznej która tworzy z nią kąt 48
o
| | 12 | |
wtedy |
| = sin48 ⇒ d≈16,1
|
| | d | |
Wyliczymy długość krawędzi bocznej
h=10,7
V= 10,7* 70,84≈757,988
P
c= 421,58+ 2*70,84≈563,26
11 maj 19:07
Nie jestem mądry: Zaokrąglałem niektóre liczby
11 maj 19:10
roman: no i znowu się pomyliłem
ja zrobiłem troche inaczej ale zapomniałem pomnozyc 7,7136 przez dwa ...
11 maj 19:11
roman: dzięki
11 maj 19:11
K+K: no i jak tam
11 maj 19:18
nie zdałem : no jak zawsze się pomyliłem ....
11 maj 19:38