Fizyka
Nie jestem mądry: 1.
Dlaczego nie można za pomocą transformatora regulować prądu stałego ?
2.
Dwie zwojnice umieszczono na wspólnym rdzeniu do jednej ze zwojnic podłączono zródło stałego
napięcia. Jak wzbudzić prąd w drugiej zwojnicy?
3.
Dany jest obwód z zwojnicą i magnes. Co się stanie z magnesem po zamknięciu obwodu?Co będzie
się działo gdy zamiast magnesu przyłożymy kawałek metalu ?
11 maj 17:18
Nie jestem mądry: Są tu jacyś fizycy ?
11 maj 17:25
Jakub: http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformator
Transformator służy do zmiany napięcia prądu zmiennego (przemiennego). Przepuszczasz prąd
zmienny przez pierwsze uzwojenie, wytwarza się zmienne pole magnetyczne, które poprzez rdzeń
transformatora przechodzi na drugie uzwojenie i wytwarza w nim zmienny prąd. W zależności od
liczby zwojów w uzwojeniu pierwotnym i wtórnym, otrzymany prąd ma większe lub mniejsze
napięcie. Nie można jednak za pomocą transformatora regulować prądu stałego.
2. Jedynie co możesz zrobić, to włączać i wyłączać prąd stały. Jak najszybciej. W ten sposób
powstanie prąd zmienny, który wzbudzi w drugiej zwojnicy prąd (też zmienny).
3. Jakiś rysunek by się przydał. Ruszamy magnesem?
11 maj 17:36
Nie jestem mądry:

Te kółka to jest zwojnica magnes jest w środku zwojnicy. Myślę że kiedy zamkniemy obwód magnes
zostanie wypchnięty ale nie jestem pewny . A co by się działo jakby w miejsce magnesu umieścić
kawałek metalu ?
11 maj 17:49
Jakub: Masz obwód prądu stałego. Po zamknięciu obwodu zacznie płynąć prąd, który spowoduje, że
zwojnica zacznie wytwarzać pole magnetyczne.
http://www.fizyka.net.pl/ciekawe_pytania/ciekawe_pytania4/pytanie23.jpg
Jeżeli magnes w środku jest ustawiony tak, że jego pole magnetyczne jest zgodne z polem
magnetycznym zwojnicy to pozostanie w miejscu. W przeciwnym wypadku zostanie wypchnięty.
Kawałek metalu, jeżeli to będzie stal, zostanie namagnesowany zgodnie z polem zwojnicy i
pozostanie w środku.
11 maj 18:00
Nie jestem mądry: Dziękuje bardzo

zawsze kiedy głowa zawodzi to forum mi pomaga
11 maj 18:06