Oblicz iloraz ciągu geometrycznego (an) o podanych wyrazach początkowych.
dżu.: Oblicz iloraz ciągu geometrycznego (an) o podanych wyrazach początkowych. wyznacz wzór ogólny
tego ciągu i oblicz a7.
128,64,32 ...
11 maj 17:03
Eta:
a
n= a
1*q
n−1 =.......
a
7= a
1*q
6=.............
11 maj 19:06
dżu.: Potrzebuje konkretu jak wyznaczyc wzor ogolny wiem ze ma wyjsc an= 2q8−n tylko nie wiem
dlaczego
11 maj 20:50
Eta:
Podałam Ci ........"konkret"

szkoda ,że nie potrafisz dokończyć prostych obliczeń
| | 1 | |
an= a1*qn−1 = 128* (12)n−1= 27*( |
| )n−1= 27 *2−n+1= 28−n |
| | 2 | |
11 maj 21:34
Eta:
a
n= 2
8−n to a
7= 2
8−7= 2
1= 2
11 maj 21:37
dżu.: szkoda, że nie możesz obyć się bez żałosnych i złośliwych komentarzy skoro taki wielki problem
Ci to sprawiło, nie musialas mi tego rozwiązywać. DZIĘKUJE
11 maj 23:13
Eta:
11 maj 23:39