Pc i V
Lysy: OBLICZ POLE CAŁKOWITE I OBJĘTOŚĆ GRANIASTOSŁUPA PRAWIDŁOWEGO CZWOROKĄTNEGO, W KTÓRYM
KRAWĘŹ PODSTAWY WYNOSI 6CM I TWORZY Z PRZEKĄTNEJ ŚCIANY BOCZNE KĄTA 60 STOPNI.
POMÓŻCIEEEE?
27 lut 23:22
Basia: rozwiązuję
28 lut 00:25
Basia:
podstawą graniastosłupa jest kwadrat o boku a = 6
krawędź boczna, krawędź podstawy i przekatna ściany bocznej tworzą trójkąt prostokatny
z katem ostrym 600 ( to drugi ma 300)
tg600 = h/a
√3 = h/6
h = 6√3
V = a2*h = 36*6√3 = 216√3
Pc = 2a2 + 4ah = 2*36 + 4*6*6√3 = 72 + 144√3 = 72(1 + 2√3)
28 lut 00:30