Na jaka wysokosc wzniesie sie na równi
pochyłej ciało o masie m (rys.), jesli sprezyna
ma współczynnik sprezystosci k, została
scisnieta o x, a współczynnik tarcia
kinetycznego pomiedzy ciałem a równia wynosi
f.
Na rysunku przedstawiono moment, w którym ciało odrywa sie od sprezyny.
h=0
| kx2 | ||
odp H= | ||
| 2mg(1+fctgα) |
no ej.. jutro fize mamy, pomozcie!

| kx2 | ||
Ciało wyrzuca sprężyna, która ściśnięta o x ma energię sprężystości równą Es = | . Ta | |
| 2 |
| H | ||
s = | ||
| sinα |
| H | Hfmgcosα | |||
W = fmgcosα * | = | = Hfmgctgα | ||
| sinα | sinα |
| kx2 | |
= Hfmgctgα + mgH | |
| 2 |
| kx2 | |
= Hmg(fctgα + 1) | |
| 2 |
| kx2 | ||
H = | ||
| 2mg(1+fctgα) |
!