geometria
PyśQ: Rura miedziana o średnicy zewnętrznej 4 cm i wewnętrznej 3,2 cm odprowadza wodę do fontanny.
Oblicz objętość miedzi użytej na 25 m takiej rury . Jeśli przyjmiemy, że miedź ma 9 razy
większy ciężar właściwy niż woda, to ile razy ta rura będzie cięższa niż woda szczelnie ją
wypełniając
11 maj 14:49
Nie jestem mądry: Obliczasz objętość walca P1 o wysokości h= 250cm i promieniu r= 2cm
następnie objętość walca P2 o wysokości 250cm i promieniu r=1,6cm
POzniej od P1 odejmujesz P−2 w taki sposób otrzymasz objętość miedzi
11 maj 14:52