prosta...
PoMoCy;(((: Prosta k przecina proste o równaniach y=4 i x=3 odpowiednio w punktach P iR .
Wyznacz równanie prostej k, wiedząc , że punkt S (1 , 2) jest środkiem odcinka PR.
27 lut 23:18
Basia: rozwiązuję
28 lut 00:11
Basia:
P - punkt przecięcia k i y =4
P(x,4)
R - punkt przecięcia k i x =3
R(3,y)
S - środek PR
x+3 4+y
S ( ------- ; -------- )
2 2
S(1,2)
stąd:
(x+3)/2 = 1
x+3 = 2
x =-1
P(-1,4)
---------------------
(4+y)/2 = 2
4+y = 4
y = 0
R(3,0)
--------------------------
piszemy równanie prostej PR = k
yr - yp
y - yp = --------------- *(x - xp)
xr - xp
0 - 4
y - 4 = ----------------- * (x -(-1))
3-(-1)
y - 4 = (-4/4)(x+1)
y - 4 = -1*(x+1)
y = -x - 1 +4
y = -x + 3
-----------------------
28 lut 00:17