Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych , które przy dzieleniu prz
olaa: Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych , które przy dzieleniu przez 5 dają
reszte 2.
11 maj 14:13
Riva: a1=12
r=5
an=?
an=97
n=?
Sn=..
11 maj 14:16
Nie jestem mądry: Riva ale rozpisz to bo może ola nie wie dlaczego a
1= 12 i a
n= 97
11 maj 14:18
Nie jestem mądry: podpowiem tylko że n = 12
11 maj 14:20
Riva: a1 najmniejsza liczba dwucyfrowa podzielna przez 5 z resztą 2. an największa. Potem
wyznaczasz wzór ogólny ciągu o takim a1 i r. Potem sprawdzasz które an=97 z tego wzoru. Mamy
n=? i liczymy Sn
11 maj 14:22
Riva: a n wyjdzie 18

a
n=7+5n
11 maj 14:25
Nie jestem mądry: an= 7+5n? Czy to nie jest liczba która przy dzieleniu przez 5 daje resztę 7 a nie 2 ?
11 maj 14:28
Vizer: Liczba przy dzieleniu przez 5 nie może dać reszty 7
11 maj 14:30
Riva: 7:5 = 1 i reszta 2. Jakby tam było 2+5n to by zawierała się w tym "7" i by nie była dwucyfrowa.
Poza tym an=a1+(n−1)r można wyliczyć i wyjdzie to samo
11 maj 14:33
Nie jestem mądry: ach ta moja nie zawsze mądra głowa
11 maj 14:34