funkcja wymierna
Kasia: Mam wielka prosbe do Godzia, albo kogokolwiek kto ma duuuzo zadanek z funkcji wymiernej, jesli
moze ktos z Was dac mi jakies do zrobienia, jak najwiecej to bylabym wdzieczna. Do wieczorka
bym rozwiazala i bylabym wdzieczna za sprawdzenie. Chodzi mi o funkcje wymierna. Musze
poprawic sprawdzian bo zrobilam glupie bledy i zalezy mi zeby to naprawde swietnie napisac
wiec z checia porobie duzo zadanek

Z gory dziekuje ogromnie!
11 maj 13:27
Vizer: A co dokładnie chcesz, wyznaczanie dziedzin, z parametrami, czy co innego. Napisz jaki zakres
Cię interesuje i miałaś na sprawdzianie.
11 maj 13:30
Kasia: Hm, wyznaczenie dziedziny mam raczej opanowane, chyba,ze masz jakies ciekawsze. Jakies
trudniejsze rownania i nierownosci i najwiekszy problem mam z zadaniami tekstowymi z
zastosowaniem f. Wymiernej, to istny koszmar dla mnie wiec jak cos masz to bym prosila, troche
sie pomecze

aa, i jeszcze przesuwanie o wektor tak zeby z jakiejs przeksztalcic w inna,
wczesniej nie mialamz. Tym problemu, ale przy funkcji wymiernej niektore mi sprawiaja trudnosc
wiec tez bym poprosila
11 maj 13:36
Vizer: | | a | |
1. Wykres funkcji f(x)= |
| dla x∊R−{0}, gdzie a≠0, przesunięto o wektor w=[−3,2] i |
| | x | |
otrzymano wykres funkcji g. Do wykresu funkcji g należy punkt A=(−4,6). Oblicz współczynnik a
oraz rozwiąż nierówność g(x)<4.
Takie zadanie może być?
11 maj 13:46
Kasia: wygląda fajnie

już się biorę za rozwiązywanie
11 maj 14:05
Kasia: | | a | |
dalej nie wiem jak to jest z tym wektorem. wiem, że będzie na pewno f(x) = |
| , ale nie |
| | x+3 | |
wiem co z tym '2' zrobić.. uczono mnie, że się go dodaje bądz odejmuje od całej funkcji czyli,
| | a | |
że niby ma być f(x) = |
| +2 ? |
| | x+3 | |
11 maj 14:09
Patryks: Tak
11 maj 14:19
Kasia: a = −4 , już liczę nierówność
11 maj 14:21
Kasia: nierówność mi wyszła taka : x ∊ (−∞, −8) ∪(0, +∞) , dobrze?
11 maj 14:27
Vizer: Według mnie inaczej. x∊(−∞,−5)∪(−3,+∞)
11 maj 14:29
Kasia: hmm moge rozpisać po kolei, w ostatnim momencie doszłam do czegoś takiego
−2x2−16x −30 <0
Δ = 16
x1 = −8
x2 = 0
chyba, że gdzieś się w rachunkach pomyliłam. A Twoje rozwiązanie jest dobrze na pewno?
11 maj 14:33
Vizer: Źle podstawiłaś do wzoru na pierwiastki, bo prawdopodobnie nie wyciągnęłaś pierwiastka z
delty.
11 maj 14:40
Kasia: głupek ze mnie, masz racje

masz jeszcze jakieś zadanka?
11 maj 14:42
Vizer: | | 2 | |
2. Określ, w wyniku jakiego przekształcenia z wykresu funkcji f(x)= |
| można otrzymać |
| | x | |
| | 2 | |
wykres funkcji g(x)=−( |
| −2), a następnie z wykresu funkcji g otrzymać wykres funkcji |
| | x+4 | |
h(x)=g(−x). Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji g i funkcji h.
11 maj 14:48
Kasia: to tak :
| | 2 | |
f(x) = |
| o wektor [−4,−2]
|
| | x | |
g(x) −−−> sy , żeby otrzymać h(x)
funkcja g :
D = R \ {−4}
funkcja h :
D = R \ {4}
zastanawia mnie czy da się jakoś wyznaczyć zbiór wartości wyliczając bez rysowania wykresu?
11 maj 16:40
kamis:
| | ax + 3 | |
Wykres funkcji homograficznej f(x) = |
| można otrzymać przesuwając wykres |
| | x + b + 1 | |
| | 7 | |
funkcji g(x) = |
| , a dziedzina funkcji f(x) jest tym samym zbiorem co jej zbiór wartości. |
| | x | |
Wyznacz współczynniki a i b.
11 maj 16:53
Kasia: eeee, no w tym momencie to mnie troszkę zagiąłeś

Jakaś wskazówka może?
11 maj 16:56
kamis:
W ramach wskazówki:
| | ax + b | |
Wzór ogólny funkcji homograficznej: |
| , ad − bc ≠ 0, c ≠ 0 |
| | cx + d | |
| | −d | |
Równanie asymptoty pionowej: x = |
| |
| | c | |
| | a | |
Równanie asymptoty poziomej: y = |
| |
| | c | |
11 maj 17:04
Kasia: pierwsze słysze o tych równaniach asymptoty tak w ogóle, ale ok.
Ale dalej nie wiem jak tutaj wprowadzić a i b..
11 maj 17:19
kamis:
W naszym przypadku:
a = a
b = 3
c = 1
d = b + 1
Równanie asymptoty pionowej: x = − b − 1
Równanie asymptoty poziomej: y = a
11 maj 17:40
Kasia: a skąd wiadomo, że d to b+1, reszte rozumiem tylko jak ma mi to pomóc w przesunięciu wykresu?
to jest z poziomu podstawowego?
11 maj 17:44
kamis:
Masz dwie niewiadome: współczynniki a i b.
Wniosek z tego jest prosty: musisz ułożyć układ równań z dwoma niewiadomymi.
| | 7 | |
Pierwsze równanie będzie wykorzystywało informację: przesuwając wykres funkcji g(x) = |
| |
| | x | |
Drugie równanie będzie wykorzystywało informację: "dziedzina funkcji f(x) jest tym samym
zbiorem co jej zbiór wartości"
Informacje o asymptotach będą użyte przy układaniu drugiego równania.
11 maj 17:52
Kasia: niestety nie umiem tego zrobić.. poproszę o jakieś łatwiejsze, jakieś zadania tekstowe może
11 maj 18:34
Kasia: nie ma ktoś jakiejś dużej procji zadanek?

Bardzo proszę
11 maj 18:51