matematykaszkolna.pl
funkcja wymierna Kasia: Mam wielka prosbe do Godzia, albo kogokolwiek kto ma duuuzo zadanek z funkcji wymiernej, jesli moze ktos z Was dac mi jakies do zrobienia, jak najwiecej to bylabym wdzieczna. Do wieczorka bym rozwiazala i bylabym wdzieczna za sprawdzenie. Chodzi mi o funkcje wymierna. Musze poprawic sprawdzian bo zrobilam glupie bledy i zalezy mi zeby to naprawde swietnie napisac wiec z checia porobie duzo zadanek Z gory dziekuje ogromnie!
11 maj 13:27
Vizer: A co dokładnie chcesz, wyznaczanie dziedzin, z parametrami, czy co innego. Napisz jaki zakres Cię interesuje i miałaś na sprawdzianie.
11 maj 13:30
Kasia: Hm, wyznaczenie dziedziny mam raczej opanowane, chyba,ze masz jakies ciekawsze. Jakies trudniejsze rownania i nierownosci i najwiekszy problem mam z zadaniami tekstowymi z zastosowaniem f. Wymiernej, to istny koszmar dla mnie wiec jak cos masz to bym prosila, troche sie pomecze aa, i jeszcze przesuwanie o wektor tak zeby z jakiejs przeksztalcic w inna, wczesniej nie mialamz. Tym problemu, ale przy funkcji wymiernej niektore mi sprawiaja trudnosc wiec tez bym poprosila
11 maj 13:36
Vizer:
 a 
1. Wykres funkcji f(x)=

dla x∊R−{0}, gdzie a≠0, przesunięto o wektor w=[−3,2] i
 x 
otrzymano wykres funkcji g. Do wykresu funkcji g należy punkt A=(−4,6). Oblicz współczynnik a oraz rozwiąż nierówność g(x)<4. Takie zadanie może być?
11 maj 13:46
Kasia: wygląda fajnie emotka już się biorę za rozwiązywanie
11 maj 14:05
Kasia:
 a 
dalej nie wiem jak to jest z tym wektorem. wiem, że będzie na pewno f(x) =

, ale nie
 x+3 
wiem co z tym '2' zrobić.. uczono mnie, że się go dodaje bądz odejmuje od całej funkcji czyli,
 a 
że niby ma być f(x) =

+2 ?
 x+3 
11 maj 14:09
Patryks: Tak
11 maj 14:19
Kasia: a = −4 , już liczę nierówność
11 maj 14:21
Kasia: nierówność mi wyszła taka : x ∊ (−∞, −8) ∪(0, +∞) , dobrze?
11 maj 14:27
Vizer: Według mnie inaczej. x∊(−,−5)∪(−3,+)
11 maj 14:29
Kasia: hmm moge rozpisać po kolei, w ostatnim momencie doszłam do czegoś takiego −2x2−16x −30 <0 Δ = 16 x1 = −8 x2 = 0 chyba, że gdzieś się w rachunkach pomyliłam. A Twoje rozwiązanie jest dobrze na pewno?
11 maj 14:33
Vizer: Źle podstawiłaś do wzoru na pierwiastki, bo prawdopodobnie nie wyciągnęłaś pierwiastka z delty.
11 maj 14:40
Kasia: głupek ze mnie, masz racje emotka masz jeszcze jakieś zadanka?
11 maj 14:42
Vizer:
 2 
2. Określ, w wyniku jakiego przekształcenia z wykresu funkcji f(x)=

można otrzymać
 x 
 2 
wykres funkcji g(x)=−(

−2), a następnie z wykresu funkcji g otrzymać wykres funkcji
 x+4 
h(x)=g(−x). Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji g i funkcji h.
11 maj 14:48
Kasia: to tak :
 2 
f(x) =

o wektor [−4,−2]
 x 
g(x) −−−> sy , żeby otrzymać h(x) funkcja g : D = R \ {−4} funkcja h : D = R \ {4} zastanawia mnie czy da się jakoś wyznaczyć zbiór wartości wyliczając bez rysowania wykresu?
11 maj 16:40
kamis:
 ax + 3 
Wykres funkcji homograficznej f(x) =

można otrzymać przesuwając wykres
 x + b + 1 
 7 
funkcji g(x) =

, a dziedzina funkcji f(x) jest tym samym zbiorem co jej zbiór wartości.
 x 
Wyznacz współczynniki a i b.
11 maj 16:53
Kasia: eeee, no w tym momencie to mnie troszkę zagiąłeś Jakaś wskazówka może?
11 maj 16:56
kamis: W ramach wskazówki:
 ax + b 
Wzór ogólny funkcji homograficznej:

, ad − bc ≠ 0, c ≠ 0
 cx + d 
 −d 
Równanie asymptoty pionowej: x =

c 
 a 
Równanie asymptoty poziomej: y =

c 
11 maj 17:04
Kasia: pierwsze słysze o tych równaniach asymptoty tak w ogóle, ale ok. Ale dalej nie wiem jak tutaj wprowadzić a i b..
11 maj 17:19
kamis:
 ax + 3 
f(x) =

x + b + 1 
W naszym przypadku: a = a b = 3 c = 1 d = b + 1 Równanie asymptoty pionowej: x = − b − 1 Równanie asymptoty poziomej: y = a
11 maj 17:40
Kasia: a skąd wiadomo, że d to b+1, reszte rozumiem tylko jak ma mi to pomóc w przesunięciu wykresu? to jest z poziomu podstawowego?
11 maj 17:44
kamis: Masz dwie niewiadome: współczynniki a i b. Wniosek z tego jest prosty: musisz ułożyć układ równań z dwoma niewiadomymi.
 7 
Pierwsze równanie będzie wykorzystywało informację: przesuwając wykres funkcji g(x) =

x 
Drugie równanie będzie wykorzystywało informację: "dziedzina funkcji f(x) jest tym samym zbiorem co jej zbiór wartości" Informacje o asymptotach będą użyte przy układaniu drugiego równania.
11 maj 17:52
Kasia: niestety nie umiem tego zrobić.. poproszę o jakieś łatwiejsze, jakieś zadania tekstowe możeemotka
11 maj 18:34
Kasia: nie ma ktoś jakiejś dużej procji zadanek?emotka Bardzo proszę emotka
11 maj 18:51