matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzór ogólny ciągu
dżu.:
a1=6 a3=20 an=a1+(n−1)r 20=6+(3−1)r 2r=14 r=7 jak wyznaczyć z tego wzór ogólny ciągu?
11 maj 11:38
ICSP:
a
n
= a
1
+ (n−1)r a
1
= 6 r = 7 a
n
= 6 + (n−1)7 = 6 + 7n − 7 = 7n −1
11 maj 11:59