nierówność
PoMoCy;(((: Sprawdź czy liczba a = √6 + √2 / √6 - √2 i liczba b=2,5(9) należą do
zbioru rozwiązań nierówności 8/x ≥ 3 .
27 lut 23:14
Basia: rozwiązuję
27 lut 23:25
Eta: OK
27 lut 23:37
Basia:
8/x ≥ 3
x≠0
----------
8/x - 3 ≥ 0
(8 - 3x) / x ≥ 0
czyli licznik ≥ 0 i mianownik >0 lub licznik≤0 i mianownik<0
[ 8-3x≥0 i x>0 ] lub [ 8-3x≤0 i x<0 ] ⇔
[ -3x ≥ -8 i x>0 ] lub [ -3x ≤ -8 i x<0 ] ⇔
[ x ≤ 8/3 i x>0 ] lub [ x ≥ 8/3 i x <0 ] ⇔
x∈(0 ; 8/3 > u 0 = (0 ; 8/3>
( √6+√2 ) / ( √6 - √2 ) > 0 bo:
√6>0 i √2>0 ⇒ √6+√2 > 0
√6 > √2 ⇒ √6-√2>0
( √6+√2 ) / ( √6 - √2 ) =
√6 + √2 √6 + √2
----------------- * --------------- =
√6 - √2 √6 + √2
6 + 2√6√2 + 2 8 + 2√12
------------------------- = -------------------- =
6 - 2 4
8 + 2√4*3 8 + 4√3
----------------- = ---------------- = 2 + √3
4 4
przypuśćmy, że
2 + √3 ≤ 8/3
√3 ≤ 8/3 - 2
√3 ≤ 2/3 sprzeczność
czyli: ( √6+√2 ) / ( √6 - √2 ) > 8/3 i nie należy do zbioru rozwiązań
nierówności
2,5(9) > 0 (oczywiste)
8/3 = 2,6666.............. = 2,(6)
2,5(9) < 2,(6)
2,5(9) < 8/3 czyli należy do zbioru rozwiązań nierówności
27 lut 23:38
ja;): dziekuje bardzo dziekuje
27 lut 23:44