matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ile...
renia:
ile soli należy dosypać do 9kg pięcioprocentowej solanki, aby otrzymać roztwór dziesięcioprocentowy
10 maj 22:32
Anna:
pomagam
10 maj 22:34
Anna:
Równanie tworzymy o ilości soli: 5%*9 + x = 10% (9+x) 0,05 * 9 + x = 0,1(9+x) o,45 + x = 0,9 + 0,1x 0,9x = 0,45
0,45
x =
=
0,5 kg
0,9
10 maj 22:43
Eta:
100*x +5*9= (x+9)*10 100x −10x = 90 −45 90x= 45
1
x=
kg soli należy dosypać
2
10 maj 22:51
Anna:
Dobry wieczór
Eta
10 maj 22:57
Eta:
Witaj
Anno
...
10 maj 22:58
Gustlik:
Eta, super, to opisania przeze mnie metoda "kubełkowa":
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=2323
.
11 maj 01:54