rysunek jest do 2 zad.
nie wiem jak to rozwiązać..pomóżcie
1.wiedzac ze proste k i l na rysunku sa rownolegle oraz IOAI=4,IOBI=3,IODI=5,WYZNACZ IOCI.
b)IOAI=4,IOBI=2,IOCI=6 wyznacz IADI c)IADI=7,IOCI=2,IBCI=8 wyznacz IODI
2.proste k i l przecinają jedno ramię kąta o wierzchołku O w punktach A i B, źaś drugie w
punktach C i D. Sprawdź czy proste k i l są równoległe, gdy:
a) |OB|=12, |AB|=4, |CD|=2, |OC|=4. b) |AB|=3 i 4/5 |OB|=12 i 5/7, |OC|=14 i 6/7, |OD|=21 i
4/21
| |BO| | |AO| | ||
= | |||
| |OC| | |OD| |