Po jakim czasie suma odsetek wyniesie 300 zł ?
Pomocy: Na lokatę 2−miesięczną o oprocentowaniu 3% wpłacono 4000zł. Po jakim czasie suma odsetek
wyniesie ponad 300 zł ?
10 maj 21:23
pomagacz:
P = 3%
p =
P6 =
36% =
12%
k = 4000
| | 12% | |
kn = k (1 + p100%)n ⇒ kn = 4000(1 + |
| )n ⇒
|
| | 100% | |
⇒ k
n = 4000(1 +
1200)
n ⇒ k
n = 4000*(
201200)
n
k
n − k ≥ 300
k
n ≥ 300 + k
k
n ≥ 4300
4000*(
201200)
n ≥ 4300
10 maj 22:19
pomagacz:
4000*(201200)n ≥ 4300 / :4000
(201200)n ≥ 4340
teraz byś musiał(a) narysować wykres (201200)n ≥ 4340 i całkowity argument większy
od argumentu punktu przecięcia będzie rozwiązaniem,
10 maj 22:24