Logarytmy, równanie, potęga
Kasia: Oblicz:
5 log258 + log1/5 4
Nie wiem jak się za to zabrać, mimo, iż znam twierdzenie a loga b = b
10 maj 21:15
Kejt: próbowałaś zmieniać podstawę?
10 maj 21:18
Kasia: podstawę logarytmów na 5?
Wyszło mi coś takiego: log5 √8 + log5 16
Chyba, że mam zrobić coś z tą 5 która jest na początku?
10 maj 21:22
Kejt: jak Ci to drugie wyszło? jak to liczyłaś..
bo ja mam:
| | 3 | |
log258= |
| log5 2 (to samo co u Ciebie) |
| | 2 | |
10 maj 21:26
pomagacz:
5
log258 + log154 = 5
log258 * 5
log154 =
= (25
12)
log258 * (
15−1)
log154 =
= 25
12log258 *
15−log154
=... i tu wchodzisz ze wzorem na logarytmy, który podałaś
oraz na stronkę:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
10 maj 21:26
Kasia: czyli, że ma wyjść √8 + 1/4 ?
10 maj 21:31
Kejt:
log523/2 + log5 2−2=log5 ( 23/2 * 2−2 ) = log5 2−1/2 = log5 √2
jakoś tak.
i dalej już z górki..
10 maj 21:34
pomagacz:
tak
10 maj 21:35
10 maj 21:35
Kasia: dzięki wielkie, już rozumiem wszyściuteńko.
10 maj 22:23