Oblicz sin15*
Biały : Proszę o sprawdzenie zadania


Jeżeli jest źle to o poprawienie oczywiście

Oblicz:
a) sin15
0.
| | √3 | |
sin150=sin(45−30)=cos300= |
| |
| | 2 | |
b) cos75
0
| | 1 | |
cos750=cos(45=30)=sin300= |
| |
| | 2 | |
10 maj 21:05
;): Niestety źle
10 maj 21:08
;): sin(90o − α) = cosα
10 maj 21:09
;): | | √2 | | √3 | | 1 | | √2 | | √6 − √2 | |
sin(45o − 30o) = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
10 maj 21:12
Biały : a jak to rozpisać za pomocą wzoru sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ ?
10 maj 21:15
Biały : sin150=sin(90−75)=cos750≈0,2588 no nie?
10 maj 21:24
;): Ale masz obliczony sin15o
10 maj 21:26
Biały : Sorki, nie skminiłem się, haha. Dzięki za pomoc
10 maj 21:30