funkcja
PoMoCy;(((: Wyznacz wzór funkcji opisującej objętość prostopadłościanu przedstawionego na rysunku.
a) podaj dziedzinę tej funkcji
b) dla jakiej wartości x objętość prostopadłościanu jest równa 30 ?
________
/ / |
/______ / |
| | |
x | | |
| | /
________

x-5
x-1
27 lut 23:11
Basia: rozwiązuję
27 lut 23:19
PoMoCy;(((:
27 lut 23:21
Basia:
x,x-1,x-5 to długości bików stąd:
x>0
x-1>0 ⇔ x>1
x-5>0⇔ x>5
------------------------
czyli x>5
-----------------------------
V(x) = x(x-1)(x-5) x∈(5; +∞)
V(x) = x(x2 - 5x - x + 5) = x3 - 6x2 +5x
x3 - 6x2 + 5x = 30
x3 - 6x2 + 5x -30 = 0
---- ==== ---- ===
x(x2 + 5) - 6(x2 + 5) = 0
(x2 + 5)(x-6) =0
x2 + 5 ≠ 0 bo x2 ≠ -5
czyli
x-6 =0
x = 6
----------------------------
27 lut 23:23
PoMoCy;(((: DZIEQjEEE
27 lut 23:31