indukcja matematyczna
justyna: Korzystając z twierdzenia o indukcji matematycznej udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n
prawdziwa jest równość 51+52+...+5n=54(5n−1)
Sprawdziłam równanie dla n=1 L=P .
chcialabym udowodnić prawdziwość równania dla n+1 korzystając z założenia
51+52+...+5n+5n+1=54(5n+1−1) i kompletnie ni ewiem jak to ugryźc,
kombinowałam ale nic mi nie chce wyjśc....
10 maj 21:03
Grześ: już pomagam
10 maj 21:21
Grześ: Tak więc zakładamy prawdziwość dla jakiegoś n∊N
+
| | 5 | |
51+52+53+...5n= |
| (5n−1) |
| | 4 | |
Sprawdzamy dla n+1:
| | 5 | |
51+52+53+...5n+5n+1= |
| (5n+1−1) |
| | 4 | |
| | 5 | |
L=51+52+53+...5n+5n+1= |
| (5n−1)+5*5n= |
| | 4 | |
| | 5 | | 5 | | 20+5 | | 5 | | 25 | | 5 | |
= |
| *5n− |
| +5*5n= |
| *5n− |
| = |
| *5n− |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
= |
| *5n+1− |
| = |
| (5n+1−1)=P |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
L=P
10 maj 21:26
justyna: możesz mi jeszcze tylko wytłumaczyć skąd wzieło się
20+54 a bardziej skąd te 20
10 maj 21:34
Grześ: | | 5 | |
Wspólny mianownik |
| z 5  |
| | 4 | |
10 maj 21:39
;): | | 5 | | 5 + 20 | | 25 | |
5n ( |
| + 5) = 5n( |
| ) = |
| * 5n |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
10 maj 21:39
justyna: faktycznie, dzieki wielkie za pomoc
10 maj 21:41