pilne
nobody: wyznacz współczynniki a, b i c tak, aby wielomiany W i P były równe, jeżeli:
W(x)=2x3−11x2+22x−15, P(x)=(ax2+bx+c)(2x−3).
10 maj 20:50
K+K: porównujesz te dwa wielomiany
10 maj 21:14
nobody: wymnozylam ten jeden nawias i porownalam ale dalej stoje w miejscu...
10 maj 21:15
Kasia: porównaj sobie po prostu liczby przy poszczególnych x
3 x
2 i x, bo to właśnie one muszą być
równe.
10 maj 21:16
;): x2 − 4x + 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x3 − 11x2 + 22x − 15 : (2x − 3)
−2x3 + 3x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−8x2 + 22x
+ 8x2 − 12x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10x − 15
− 10x + 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P(x) = (x2 − 4x + 5)(2x − 3)
10 maj 21:19
nobody: czy tak np ze pozniej a wyjdzie mi ze rowna sie tyle i tyle o to chodzi.?
10 maj 21:19
Blues: Stary Tu chodzi o to, musisz wiedzieć kiedy wielomiany są równe.
Wielomiany są równe tylko wtedy kiedy współczynniki przy odpowiednich potęgach są sobie równe.
Dlatego jak wymnożyłeś sobie wszystko to jeżeli masz 2x−11x2+22x−15 = 2ax3 itd....
10 maj 21:53