Chemia obliczanie stężenia
chemistry: Proszę o pomoc w takim zadanku:
Ile gramów substancji należy użyć do przygotowania 2dm3 10% roztworu jeżeli jego gęstość
wynosi 1,1 g/cm3?
10 maj 20:43
chemistry: Naprawdę proszę o jakieś wskazówki
10 maj 21:05
Monika3108:
| | m | |
d= |
| −wzór na gęstośc roztworu |
| | v | |
m=D x V
z tego drugiego wylicz mase roztworu?
10 maj 21:32
Monika3108:
| | ms x mr | |
C%= |
| wyznacz ms i podstaw dane |
| | 100% | |
10 maj 21:33
chemistry: te dm3 zamieniam na cm3?
10 maj 21:34
Monika3108: nie nie....tu jest chyba wszystko w dm3
10 maj 21:35
Monika3108: aa już wiem o co Ci chodzi..
10 maj 21:36
chemistry: to jak to będzie wyglądało bo mam już mętlik w głowie?
10 maj 21:37
Monika3108: znalazłam takie zadanie jak Twoje w zeszycie
10 maj 21:38
Monika3108: z tych danych co podałeś możemy wyliczyc mr ze wzoru
mr=Vr razy dr i to zrób
10 maj 21:40
pomagacz:
tak też patrzę co Monika pisze

pierwsza metoda jest odpowiednia
lub też taka
1,1 kg → 1dm
3
x kg → 2 dm
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2 dm3 * 1,1 kg | |
x = |
| = ...
|
| | 1 dm3 | |
10 maj 21:40
Monika3108: i zamien objętośc na cm3
10 maj 21:40
chemistry: Wynik to 2200?
10 maj 21:41
pomagacz:
bo w 1 dm3 jest 1000 cm3,
a w 1 kg jest 1000 g
10 maj 21:41
pomagacz:
wynik dobry, ale teraz w czym on jest, w kg czy gramach? jak Cię spytają to musisz
odpowiedzieć
10 maj 21:42
chemistry: 2,2 kg
10 maj 21:43
pomagacz:
dobrze
10 maj 21:44
chemistry: Bardzo dziękuję. Widzę że twój nick nie jest przypadkowy.
10 maj 21:45