PROblem
TOmek: Do klasy 1a uczęszcza 12 dziewcząt i 9 chłopców. Wybieramy 3 osoby do odpowiedzi.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e) Na ile sposobów może wybrać trójkę, w skład której wchodzić bedą co najmniej dwie
dziewczyny.
Zrobiłem to tak i nie wiem dlaczego moje rozumowanie jest złe
| |
*19 2 z 12 to mozliwosci wybrania 2 kobiet a 19 to reszta uczniów która |
| |
mozesz dolączyć do trójki. Niestety wynik powinien być 814

Gdzie jest błąd w miom
rozumowaniu?
10 maj 20:30
10 maj 20:33
Godzio:
Na pewno dobrą odpowiedź sprawdziłeś, a może w treści jest nieco inaczej, bo na moje oko jest
dobrze, zrobiłem innym sposobem i też wychodzi to samo hmmm
10 maj 20:35
Godzio:
: ) Wynik jest ten sam
10 maj 20:35
TOmek: Na pewno dobra odp. przepisałem, w ksiązce jest to zrobione tak jak powyżej kolega/anka
pokazała. I nie wiem dlaczego Godzio My zrobiliśmy to inaczej
10 maj 20:36
Godzio:
To ja nie umiem mnożyć

Przed chwilą zrobiłem tak samo i mi co innego wyszło

widocznie
kalkulator zawiódł
10 maj 20:38
TOmek: | |
*19 to 66*19=1254  |
| |
10 maj 20:39
TOmek: co sądzisz Godzio ?
10 maj 20:43
;): Kolega
10 maj 20:45
TOmek: ok

Może Ty wiesz dlaczego mój zapis jest nie prawidłowy?
10 maj 20:46
;): Właśnie się przyglądam czemu mi i Tobie inny wynik wyszedł
10 maj 20:47
TOmek: zagieliśmy matematyke
10 maj 20:56
TOmek: Eta potrafisz to wyjaśnic?
10 maj 22:05
TOmek: ICSP?
10 maj 22:15
TOmek: NIe zasne dzisiaj jak tego nie rozszyfruje dlaczego rozwiązanie tego zadania w sposób
10 maj 22:18
Eta:
He he ........mi wyszedł taki wynik jak w odp:
814 sposobów
10 maj 22:30
Riva: 
zrobił/a tak, że suma kombinacji gdy dwie dziewczyny i chłopak oraz gdy trzy dziewczyny.
Jest późno i dobrze nie myślę, ale wydaje mi się, że w Twoim zapisie powtarzają się niektóre
| | | |
rozwiązania  tzn jak masz z | i do tego dochodzi kolejna dziewczyna przy *19 to już |
| | |
nie uwzględnia się tego, ze te dziewczyny są "powtarzane" i dlatego tak. Ciężko wyjaśnić

w
takich sytuacjach rozbija się na przypadki
10 maj 22:32
Eta:
Od wszystkich możliwosci wyboru trzech osób
odrzucamy wybór
1 dz i 2 chł. lub 0 dz. i 3 chł
| | | | | | | | | | | |
| − ( | * | + | * | )= ................ = 814 sposobów
|
| | | | | | |
10 maj 22:34
TOmek: | 12! | | 9!*10*11*12 | |
| = |
| =10*11*6*19≠814  |
| 3!*9! | | 6*9! | |
10 maj 22:35
TOmek: Riva rozumiem Cię , ten dział jest trudny do wytłumaczenia. Coś zrozumiałem z Twojego postu

Eta wiesz ,ze jestes moim Bogiem.
10 maj 22:39
Riva: Bo w tym sposobie się powtarzają. Przykładowo mamy dziewczyny nr 1 nr 2 i nr 3.
| | | | | |
z | wyjdzie para dziewczyn 1 oraz 2. i dodatkowo 3 z mnożenia *19 |
| |
| | | | |
| | | |
i analogicznie z | wyjdzie para 1 oraz 3, a z mnożenia 2. |
| | |
Czyli... mimo, że wydaje się ładne to one się powtarzają

i dlatego wynik jest o ~400 za
duży.
10 maj 22:39
Eta:
Ciekawe co będzie?..... jak spotkasz "moją połówkę" na swojej drodze ?
10 maj 22:40
TOmek: hehe, dziekuje Wam pięknie, wszystko jasne, hasam dalej
10 maj 22:44
Eta:
A no "hasaj"
10 maj 23:06