Wspolny mianownik , nie na krzyz!
Grek: x+10x2−50 = 3x+10 musze to tak rozwiazac alle nie na krzyz , musze
znalezsc x i wspolny mianownik..
Ale jak ^^?
10 maj 20:27
10 maj 20:28
Kejt:
| x+10 | | x+10 | | 3 | | x2−50 | |
| * |
| − |
| * |
| = 0 |
| x2−50 | | x+10 | | x+10 | | x2−50 | |
doprowadź to do jakiejś sensownej postaci..
10 maj 20:35
Godzio:
D = R − { .... }
(x + 10)2 = 3(x2 − 50)
x2 + 20x + 100 = 3x2 − 150
2x2 − 20x − 250
x2 − 10x − 125 = 0
10 maj 20:37
Grek: | | (X+10) | | 3 | |
Doszedlem do |
| = |
| |
| | (X+10)(X−5) | | X+10 | |
| | 3 | |
no i mam X−5 = |
| Co potem ? |
| | X+10 | |
10 maj 20:38
Grek: Dziekuje bardzo : )
10 maj 20:40