matematykaszkolna.pl
To początek tego zadania. Myśle że mając ten podpunkt reszte zrobie sama ;) Karola: To początek tego zadania. Myśle że mając ten podpunkt reszte zrobie sama emotka Punkty A(−3,−1), B(1,2), C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D. Założyłam ze odległosci wektorów AB i CD są te same. Odległość wektora wyszła mi 5, ale nie wiem jak z tego wyliczyc wierzchołek D Prosze o pomoc...
10 maj 20:04
Godzio: 1) Wyznacz równanie prostej AB 2) Wyznacz równanie równoległej do prostej AB przechodzącej przez C
 |AB| = |CD|  
3) − z tego układu wszystko wyliczysz emotka
 y = ax + b 
Wyjdą Ci współrzędne punktu D i punktu C więc z odpowiedzią sobie już poradzisz emotka
10 maj 20:21
Godzio: rysunek Właściwie to nie wyjdą współrzędne C, ale po przez rysunek jedną odp można odrzucić, bo nie zostało by zachowane oznaczenie ABCD emotka
10 maj 20:27
Karola: Wielkie dzieki emotka
10 maj 20:41
10 maj 23:23
Godzio: Muszę sobie to wbić w końcu do głowy te wektory
11 maj 00:26
Gustlik: Godzio − wbij sobie wbij, bo naprawdę wektory to PODSTAWA geometrii analitycznej. Ułatwiają życie, służą m.in. do wyznaczania pól figur w układzie współrzędnych, do wyznaczania równań prostych prostopadłych i równoległych itp. U mnie wektory są OBOWIĄZKOWE na podstawach.
11 maj 01:51