Wyznacz ciąg arytmetyczny.
dżu.: Wyznacz ciąg arytmetyczny (An)
a) {a1+a2=7
{a1 * a2=10
b){a4−a2=4
{a2 * a4=32
10 maj 19:57
Bizon:
a) 2a1+r=7 ⇒ r=7−2a1
a1(a1+r)=10 a1(a1+7−2a1)=10 a1(7−a1)=10
7a1−a12−10=0 a12−7a1+10=0
Δ=49−40
a1=5 lub a1=2
r=−3 r=3
10 maj 20:13
olaa: Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych , które przy dzieleniu przez 5 dają
reszte 2.
11 maj 14:12
Riva: czyli a
1=2 r=5 a
n=97

wzór ogólny z a
1 i r, obliczasz z niego który wyraz =97, i suma
11 maj 14:13
Riva: Przepraszam, a
1=12
11 maj 14:15