funkcja
PoMoCy;(((: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= - 1/2 x2 + 8. Z wykresu odczytaj największą i najmniejszą
wartość funkcji f w przedziale <-4 , 3> .
27 lut 22:23
Basia: rozwiązuję
27 lut 22:25
27 lut 22:29
Basia:
wykresem funkcji kwadratowej jest parabola
jej ramiona są skierowane w dół, bo a= -1/2 < 0
a = -1/2 b = 0 c = 8
współrzędne wierzchołka:
xw = -b/2a = 0
yw = f(0) = 8
największą wartością funkcji w przedziale <-4, 3> jest f(0) = 8
najmniejszą wartością musi być któraś z wartości na końcach przedziału
f(-4) = (-1/2)*(-4)2 + 8 = -8+8 = 0
f(3) = (-1/2)*32 + 8 = -9/2 + 16/2 = 7/2 = 3,5
najmniejszą wartością w przedziale <-4;3> jest f(-4) = 0
27 lut 22:30