oblicz wysokość najkrótszej wysokości
lilka: W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła
przeciwprostokątną na dwa odcinki o długości 16 i 9. Oblicz długość najkrótszej wysokości tego
trójkąta oraz długości przyprostokątnych.
10 maj 19:26
Nie jestem mądry: h2= 16*9
10 maj 19:31
Nie jestem mądry: dalej z twierdzenia pitagorasa wyznaczasz przyprostokątne
10 maj 19:31
Vizer:

z podobieństwa ΔBCD i ΔABC
a
2=225, a>0
a=15
z podobieństwa ΔACD i ΔABC
b
2=400,b>0
b=20
i z porównania pól liczymy najkrótszą wysokość czyli h
300=25h
h=12
10 maj 19:39