Błagam o rozwiązanie.
Łuksz28hp: ∫x2*exdx − całka metodą przez cześci
∫√sinx*cosxdx − całka metodą przez podstawianie
Niechce tłumaczenia tylko rozwiązanie
jak ktos na kompie niechce to może być na kartce i skan na e−mail west028@gmail.com
Proszę o pomoc
10 maj 19:24
Godzio:
| | t3/2 | | 2 | |
∫√sinxcosxdx = [sinx = t, cosxdx = dt] = ∫√tdt = |
| = |
| √sin3x + C |
| | | | 3 | |
∫x
2e
xdx = x
2e
x − 2∫xe
xdx = x
2e
x − 2xe
x + 2∫e
xdx = x
2e
x − 2xe
x + 2e
x + C =
= e
x(x
2 − 2x + 2) + C
10 maj 19:26
10 maj 19:27
Łuksz28hp: ok mam wiekie dzięki. ale szybko
10 maj 19:34