...
Kama: Znajdź trzynasty wyraz ciągu arytmetycznego, jesli:
a) a
2=3 , a
6=4
(jak wyznaczyć a
1 i r

)
10 maj 19:21
Vizer: Układ rownan rozwiazujesz
10 maj 19:22
Nie jestem mądry:
a2= a1+r
a6= a1+5r
rozwiąż układ równań i znajdż r
10 maj 19:23
Kama: w tym problem, że nie za bradzo mi to wychodzi...
10 maj 19:25
Vizer: Co tu jest do nie wychodzenia? Wyliczasz z jednego r=3−a1, podstawiasz do drugiego równania i
policzysz r. Podstawiając wynik r do obojętnie, którego równania wyliczasz a1. Żadna
filozofia.
10 maj 19:28
Nie jestem mądry:
3=a
1+r / *(−1)
4=a
1+5r
−3=−a
1−r
4=a
1+5r dodajemy
10 maj 19:28