zadanko z chemii. Ktoś pomoże?
MAJA :*: W reakcji hydrolizy zasadowej tripalmitynianu gliceryzny otrzymano 417 g mydła (palmitynianu
sodu). Ile gramów wodorotlenku sodu zużyto w tej reakcji?
10 maj 19:16
ambrell: (C15H31COO)3(C3H5O3) + 3 NaOH −−−> C3H5(OH)3 + 3 C15H31COONa
M 3 NaOH = 120g/mol
M 3 C15H31COONa = 834g/mol
x g −−−−−−−−− 417g
120g −−−−−−−− 834g
x = 60g
Odp: Do tej reakcji zużyto 60g wodorotlenku sodu.
10 maj 19:22
MAJA :*: Dziękuuuuję bardzo!
10 maj 19:36
MAJA :*: Kurcze, mam problem ze strukturalnym narysowaniem tego: (C15H31COO)3(C3H503)
10 maj 19:37