...
VVerka: Czy te ciągi są arytmetyczne:
a) a
n=7
(proszę o dokładne rozwiązanie)
10 maj 19:09
Vizer: sprawdzasz znak różnicy między kolejnym i wcześniejszym wyrazem ciągu, jeśli jest on niezależny
od n jest to ciąg arytmetyczny.
10 maj 19:11
Godzio:
a) Tak,
a
n + 1 − a
n = 7 − 7 = 0 −− stała czyli ciąg jest arytmetyczny
b) Nie,
| | n + 1 | | n | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| | (n + 1)2 + 6 | | n2 + 6 | |
| (n + 1)(n2 + 6) − n(n2 + 2n + 7) | |
| = |
| (n2 + 2n + 7)(n2 + 7) | |
| n3 + 6n + n2 + 6 − n3 − 2n2 − 7n | |
| = |
| (n2 + 2n + 7)(n2 + 7) | |
| −n2 − n + 6 | |
| ≠ const |
| (n2 + 2n + 7)(n2 + 7) | |
10 maj 19:12
VVerka: Dziękuje
10 maj 19:13