| 3 | ||
W nieskończonym ciągu geom. zbieżnym suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa | a | |
| 8 |
| ! | ||
suma wyrazów o numerach parzystych jest równa | . Wyznacz ten ciąg. | |
| 8 |
| 3 | ||
a1 + a3 + a5 + ... = | ||
| 8 |
| 1 | ||
a2 + a4 + a6 + ... = | ||
| 8 |
| 3 | ||
a1 + a1q2 + a1q4 + ... = | ||
| 8 |
| 1 | ||
a1q + a1q3 + a1q5 + ... = | ||
| 8 |
| 3 | ||
a1(1 + q2 + q4 + ... ) = | ||
| 8 |
| 1 | ||
a1q(1 + q2 + q4 + ...) = | : | |
| 8 |
| 1 | |
= 3 | |
| q |
| 1 | ||
q = | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 3 | ||||
a1(1 + | + | + ...) = | ||||
| 9 | 81 | 8 |
| 1 | 3 | ||||||||||||
a1 * | = | ||||||||||||
| 8 |
| 9 | 3 | |||
a1 * | = | |||
| 8 | 8 |
| 1 | ||
a1 = | ||
| 3 |
| 3 | ||
a1+a3+a5+....= | ||
| 8 |
| 1 | ||
a2+a4+a6+...= | ||
| 8 |
| 1 | ||
a1*q+a3*q+a5*q...= | ||
| 8 |
| 1 | ||
q(a1+a3+a5+....)= | ||
| 8 |
| 3 | 1 | |||
q* | = | |||
| 8 | 8 |
| 1 | ||
q= | ||
| 3 |
| 3 | ||
a1+a3+a5+....= | ||
| 8 |
| 1 | ||
a2+a4+a6+...= | ||
| 8 |
| 1 | ||
a1+a2+a3+a4+a5+a6...= | ||
| 2 |
| a1 | 1 | ||
= | |||
| 1−q | 2 |
| a1 | 1 | ||||||||
= | |||||||||
| 2 |
| 1 | ||
a1= | ||
| 3 |
| 1 | ||
a1= | ||
| 3 |
| 1 | ||
q= | ||
| 3 |