Znajdź miary kątów trójkąta wiedząc, że stosunek miar dwóch kątów wynosi 4/5
ysiulec: W pewnym trójkącie stosunek miar dwóch kątów wynosi
45. Trzeci kąt jest większy od
najmniejszego o 37*. Znajdź miary tego trójkąta.
To zadanie znajduje się w vademecum do matematyki, jest w pełni rozwiązane ale nie mogę pojąć −
dlaczego
9α4 ?!
Oto rozwiązanie z tej książki:
α+β+γ=180*
αβ =
45
γ − α = 37*
β =
5α4
{
9α4 + γ = 180*
{γ − α = 37*
{γ = 180* −
9α4
{γ − α = 37*
180* −
9α4 − α = 37* ⇒ −
134α = −143* ⇒ α = 44*
β =
54α =
54x44* = 55*
γ = 81*
Dlaczego w układzie równań pojawia się nagle
94? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wyjaśnił
ysiulec: O, bardzo dziękuję. Właśnie też myślałem, że α będzie równa 1, czyli
44. Lepiej się
upewnić