%
PoMoCy;(((: Telewizor kosztuje 3000 zl. Aby kupić ten telewizor na raty, trzeba najpierw wpłacić 30%
jego ceny. Pozostałą kwotę wraz z odsetkami należy spłacić w 12 równych ratach. Oblicz
wysokość jednej raty, jeśli wiadomo, że w sumie trzeba zapłacić o 10% więcej, niż wynosi
cena telewizora.
27 lut 22:19
Eta:
Czy to zadanie ze szk. podstawowej?
27 lut 22:28
Eta:
30 % z 3000 zł = 900 zł
3 000 - 900 = 2 100zł do tej kwoty trzeba dorzucić
10% z 3000 = 300 zł
więc r-m do spłaty pozostaje 2100 +300 = 2400 zł
w 12 ratach: czyli już proste po ile mięsięczna rata
2400/12 = 200 zł
27 lut 22:38
pomocy:
1 mar 21:28